دریانیوز// در دنیای پرشتاب امروز، کتاب و کتابخوانی به عنوان یکی از مهمترین ابزارهای ارتقاء فرهنگی و اجتماعی، نقش بسزایی دارد. کتابخانهها بهعنوان پناهگاهی برای علاقهمندان به مطالعه، محلی برای تجمع افکار و ایدههای نو و بستری برای رشد و توسعه فردی و اجتماعی محسوب میشوند. در این میان، کتابداران بهعنوان نگهبانان دانش و فرهنگ، نقش اساسی در ترویج فرهنگ کتابخوانی و ارتقاء سطح آگاهی جامعه ایفا میکنند.
در این مصاحبه با طیبه برخورداری، کتابدار پرتلاش شهر تخت، به بررسی تجربیات، چالشها و موفقیتهای او در حوزه کتابداری پرداختهایم. طیبه برخورداری که از سال ۱۳۹۵ وارد نهاد کتابخانه شده و نزدیک به ۹ سال است که بهعنوان کتابدار مشغول به فعالیت است، با شور و اشتیاق فراوان به معرفی دنیای کتاب و کتابخوانی به کودکان و نوجوانان میپردازد و تلاش میکند تا فرهنگ مطالعه را در جامعه ترویج دهد.امیدواریم که این گفتوگو بتواند تصویری روشن از دنیای کتابداری و نقش مهم کتابداران در جامعه ارائه دهد.
دریا: لطفا خودتان را به مخاطبین ما معرفی کنید؟
– طیبه برخورداری، اهل شهر تخت، زادگاه دومین شهید مدافع حرم استان هرمزگان، شهید خلیل تختی نژاد هستم.
دریا: از چه سالی وارد نهاد کتابخانه شدید و چند سال است که به عنوان کتابدار مشغول به فعالیت هستید؟
– از سال ۱۳۹۵ وارد این نهاد شدهام و نزدیک به ۹ سال است که در عرصه فرهنگی کتاب و کتابخوانی به مردم خدمت میکنم.
دریا: استقبال مردم از کتاب و کتابخوانی را چگونه ارزیابی میکنید؟
– استقبال مردم، بهویژه کودکان و نوجوانان در شهر تخت، بسیار عالی است.
دریا: مردم چه نوع کتابهایی را بیشتر مطالعه میکنند؟
– کتابهای ادبیات، ترجیحاً رمان، روانشناسی، اجتماعی، تاریخی،دفاع مقدس، کمک درسی، کودک و نوجوان بیشترین مطالعه را دارند.
دریا: خودتان در طول شبانهروز چه مقدار مطالعه دارید؟
– تقریباً روزی نیم ساعت تا ۴۵ دقیقه مطالعه میکنم.
دریا: چطور شد که وارد این شغل شدید؟
– با توجه به علاقه ویژهای که به فعالیتهای فرهنگی، کتاب و فعالیتهای اجتماعی در بین مردم، بهویژه کودکان، داشتم، بعد از اطلاع از فراخوان نیرو برای کتابخانه، از طریق مصاحبه پذیرفته و وارد این شغل شریف شدم.
– در چه کتابخانهای مشغول کار هستید؟
– در کتابخانه نهادی شهری که به صورت تکنیرو اداره میشود، مشغول به کار هستم.
دریا: درخواست و انتظار شما از مسئولان چیست؟
– بنا به فرمایش مقام معظم رهبری که میفرمایند: «کتاب خواندن برای یک ملت، یک فریضه و یک واجب است»، از آنجایی که دیگر کتابداری فقط ثبت و امانت کتاب نیست و در کنار آن کتابدار به عنوان بازوی اصلی کتابخانه فعالیتهای چشمگیر و فراگیر با ارزش فرهنگی کتابمحور از جمله نمایشگاههای مناسبتی کتاب، نشستهای کتابخوان، جشنهای مناسبتی، مراسمهای ملی و مذهبی، قصهخوانی در سطح بخش، پیک کتاب به روستاها و مدارس، کتابخانهگردی و… برای ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی انجام میدهد و کتابداری یک کار فرهنگی مهم به شمار میآید، از مسئولین کشوری، استانی، شهرستانی، بخش، شهر و روستا انتظار میرود هم برای انجام فعالیتهای ویژه کتابخوانی، فضاسازی کتابخانهها و هم جایگاه کتابدار در جامعه اهتمام ویژهای داشته باشند.
دریا: اگر امکان دارد از سختیهای کارتان بگویید؟
– هر کاری در کنار شیرینیها و لذتها دارای سختیهایی هم میباشد. همانطور که گفتم، کتابداری دیگر فقط در ثبت و امانت کتاب خلاصه نمیشود و دامنه فعالیت کتابدار گسترده شده است. فعالیت فرهنگی، کلاسها و کارگاههای آموزشی و… کتابخانه ما بهصورت تکنیرو اداره میشود. مراجعهکنندگان به کتابخانه بیشتر کودکان و نوجوانان هستند و باید جهت بازدهی مناسب در آینده به این قشر توجه ویژهای شود.
کمبود منابع در بخش کودک و نوجوان ما را با چالش بزرگی روبرو کرده است. کتابخانه ما زیاد بزرگ نیست و دارای فضای محدودی است. یکی از برنامههای ثابت کتابخانه برگزاری مراسمها و مناسبتهای کتابمحور است مانند نقد کتاب به مناسبت هفته دفاع مقدس، جشن کتاب، بازدید مدارس، و از این دست برنامهها. با توجه به استقبال چشمگیر اعضا از برنامههای کتابخانه به عنوان پایگاه فرهنگی، ما با کمبود شدید فضا و ارائه خدمات برای تمامی اعضا در مناسبتها مواجه هستیم. که میطلبد مسئولین توجه ویژهای در این زمینه داشته باشند.
دریا:کتابخانه دارای چه قسمتهایی میباشد؟
– مخزن کتاب، بخش کودک، نشریات، بخش نوجوان، هرمزگانشناسی، سالن مطالعه خواهران و برادران.
دریا: خودتان هم به کتاب و کتابخوانی علاقهمند هستید؟
– بله، با توجه به علاقه ذاتی خود به کودکان و دنیای کودکانه آنها و اینکه بیشترین مراجعهکنندگان ما کودک و نوجوان هستند، علاوه بر کتابهای روانشناسی، ادبیات و دفاع مقدس، بیشترین مطالعه من در زمینه کتابهای کودک و نوجوان است.
دریا:به نظر شما کتاب و کتابخوانی چه نقشی در رشد و توسعه جامعه دارد؟
– اساس و رشد و پیشرفت یک جامعه به میزان آگاهی مردم بستگی دارد که این آگاهی از طریق مطالعه صحیح محقق میشود. بیتردید جامعهای که در آن فضای مطالعه کتاب و کتابخوانی مطلوب و خوب باشد، نسبت به جامعهای که از فرهنگ مطالعه و کتابخوانی دور است، پیشرفتهتر بوده و این جامعه کمتر از فرهنگهای بیگانه تأثیر میپذیرد. بنا به فرمایش مقام معظم رهبری؛ مردم باید به کتاب و کتابخوانی عادت کنند و کتاب وارد زندگی مردم شود. مطالعه و کتابخوانی باید به عنوان یک نیاز و احساس دائمی لازم و روزانه در میان عموم مردم رایج باشد.
دریا: بیشترین کسانی که به کتابخانه مراجعه میکنند در چه رده سنی هستند؟
– با توجه به برنامههای متنوعی که در کتابخانه داریم، حضور بهصورت مساوی است. بیشترین رده سنی، کودکان و نوجوانان و مادران خانهدار هستند.
دریا: یک کتابدار واقعی باید دارای چه ویژگیهایی باشد؟
– نفس کتابداری یک کار انسانی فرهنگی برجسته و ماندگار است، لذا کتابدار واقعی برای تحقق این امر باید دارای اخلاق حسنه، سعه صدر، روابط عمومی بالا، فن بیان مناسب، دلسوز و مهربان و یک مشاور امین باشد تا اعضا به او اعتماد داشته باشند و ارتباط موثری با کتاب برقرار کنند.
دریا: شرایط عضویت در کتابخانه به چه صورت است؟
– عضویت در کتابخانه ما خوشبختانه جهت ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی بهصورت رایگان میباشد.
دریا: چند جلد کتاب در کتابخانه وجود دارد؟ شامل چه موضوعاتی است؟
– ۷ هزار نسخه کتاب با موضوعهای روانشناسی، دین، علوم اجتماعی، تاریخ، ادبیات، هنر، کمک درسی، مرجع، کودک و نوجوان در کتابخانه موجود میباشد.
دریا: اگر خاطرهای از شغلتان بیان کنید ممنون میشوم؟
– شغل کتابداری مثل قصه هزار و یک شب میماند، پر از خاطرههای شیرین و جذاب، گاهی کمی سخت ولی در بیشتر اوقات قشنگ و غافلگیرکننده. معمولاً چون ما پیک کتاب به مدارس روستاهای فاقد کتابخانه و متقاضی را بیشتر در هفته کتاب، هفته کودک، روز روستا و دهه فجر انجام میدهیم، طبق روال قبل یکی از مدارس را انتخاب کردیم. با هماهنگی آموزش و پرورش برای اجرای برنامه، گفتند تولد یکی از بچههای مدرسه هم هست. دوستان زحمت کیک تولد را کشیده بودند، با کتابها، اسباببازیها و همکاران آموزش و پرورش راهی شدیم. رسیدیم به مدرسه، بچهها آمدند و با کمک خودشان نمایشگاه کتاب برگزار شد، عضویت و امانت کتاب، قصهخوانی از کتاب تولد، بازی و سرگرمی و کلی خنده و شادی بچهها.
رسیدیم به بخش شیرین تولد، وقتی کیک را آوردند بچهها با تعجب نگاه میکردند. یکی از بچهها گفت: خانم این برای چیست؟ یکی از دوستان سریع گفت: تولد یکی از دوستانتان است. با بغض عجیبی گفت: فقط یکی از بچهها؟ گفتیم نه عزیزم، امروز تولد همهی شماهایی است که امروز در این روستا و مدرسه درس میخوانید. حالا همه با هم بیایید این شمعها را فوت کنید تا بهترینها برایتان باشد و آینده کشور را با مطالعه و تلاش بسازید. بچهها شمعها را فوت کردند، به همهشان کتاب هدیه دادیم و برق شادی وصفناپذیری از چشمان همه بچهها پیدا بود.
کلی خوشحال بودند و اصرار داشتند که هر روز برایشان کتاب ببریم. آن روز یکی از بهترین روزهای زندگی و کاری من بود. لبخند و حس شادی بیکلک بچهها بهترین لحظهها را برای من در این سالها رقم زده. من سختیهای راه را فقط به عشق و احترام به لبخند این بچهها پشت سر گذاشتم. من از نمایندگی آموزش و پرورش تخت که همیشه در برگزاری برنامه پیک کتاب با ما همراهی ویژه داشتند کمال تشکر را دارم.
دریا: روزانه چه تعداد به کتابخانه مراجعه میکنند؟
– بستگی به شرایط دارد. در تابستان روزهایی بوده که با توجه به اینکه کتابخانه ما دارای فضای کم است، اما بسیار باصفا است و به عنوان پایگاه تابستانه کلاسهای اوقات فراغت برگزار میشود. روزهای پنجشنبه تقریبا ۶۰ نفر و روزهای عادی ۳۰ نفر مراجعه کننده داریم.
ثبت دیدگاه