دریانیوز// کشت پنبه سالها به دلایل مختلف، فراموش شده بود که طی دو سال گذشته، کشت آموزشی پنبه درحال انجام است. پنبه به عنوان یک گیاه صنعتی که طلای سفید هم نامیده شده، در طیف وسیعی از بخشهای اقتصادی مورد استفاده قرار میگیرد و این محصول به علت ایجاد پنج شغل جانبی به ازای هر یک شغل در بخش کشت، دارای اهمیت فراوانی در بخش اشتغال و اقتصاد است. پنبه از مهمترین محصولات کشاورزی است که علاوه بر تامین مواد اولیه صنایع نساجی و روغن کشی، در اشتغال زایی نیز نقش مهمی ایفا میکند و کمتر محصول کشاورزی از نظر قابلیت ایجاد ارزش افزوده و تنوع فرآورده همردیف پنبه است.
با توجه به آب و هوای مناسب و خاک دشت جگین، محصولاتی از قبیل؛ پنبه، کلزا، کنجد و دانه های روغنی از جمله محصولات کم آب هستند که در شهرستان جاسک به صورت آبیاری تحت فشار برای ترویج آنها میتوان برنامه ریزی کرد. کاهش مصرف آب، هزینه کم و برداشتی راحت با صرفه اقتصادی خوب از دلایل استقبال کشاورزان این منطقه از این محصول می باشد. آموزشها و برنامه ریزی براساس الگوی کشت و استفاده از ماشین آلات و ادوات کشت پنبه به بهره برداران و سرمایهگذاران از علل افزایش برداشت محصول پنبه در استان هرمزگان است. دانه پنبه با داشتن ۲۰٪ روغن با کیفیت بشمار می رود و کشت آن رضایت کشاورزان را نیز به همراه داشته است.
عباس مویدی رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان هرمزگان در این خصوص گفت: در زمینه نساجی، طبق مطالعات انجامشده از قبل، شرکت سپیدان، زاگرس بهعنوان زنجیره حیوانی و سواحل مکران را بهعنوان زنجیره گیاهی، معرفی شده بودند.وی در ادامه افزود: اما با توجه به اقلیم استان هرمزگان، در سال گذشته و همچنین دوسال گذشته، بیش از ۷۵۰ هکتار به کشت پنبه اختصاص داده شد که به لحاظ تناژ و کیفیت نخ تولیدشده به دلیل اقلیم استان، بینظیر بود.رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان هرمزگان بیان داشت: برای دست یافتن به شهر نساجی، باید اقدامات دیگری صورت بگیرد، با مدیریت صنایع نفتی مانند جاسک که صنایع پتروپالایشات مختلفی دارد، استان هرمزگان میتواند زنجیره نخ در بحث نفتی و گیاهی داشته باشد.
مویدی تأکید کرد: کشت پنبه نیز سالها به دلایل مختلف، فراموش شده بود، اما کشت آموزشی پنبه دو سال است که درحال انجام است. وی در ادامه تصریح کرد: سازمان جهاد کشاورزی استان هرمزگان با سرمایهگذاریهای مختلفی وارد مذاکره شده، به دلیل انتقال آب، هزینه زیرساخت، بالغ بر ۶۰ میلیارد تومان است، لذا با احداث سد سدیچ منطقه جاسک، میتوان اراضی بیشتری هم به نباتات گرمسیری و هم برای کشت پنبه اختصاص داد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان هرمزگان همچنین تصریح کرد: فصل زمستان هر سال، شاهد زمستانگذرانی زنبورداران استانهای دیگر در استان هرمزگان بودیم و همیشه این سوال در ذهنمان تداعی میکرد که چرا در استان هرمزگان برای زنبورداری سرمایهگذاری صورت نمیگیرد. مویدی بیان کرد: سازمان جهاد کشاورزی استان هرمزگان از سال گذشته با همکاری دستگاههای حمایتی که جزو ۳ و ۴ تبصره ۱۸ در اختیارشان بود وارد تفاهم شده و کمک کردند ۱۳۲ نفر را با کمک فرمانداران و مدیران جهاد کشاورزی شهرستانهایی که ظرفیت تولید عسل را دارا بودند لیستی تهیه و به بانک معرفی شدند. وی یادآور شد: این روند ادامه دارد و امید است عسل مناسبی را در استان تولید شود تا ارزشافزودهای برای استان هرمزگان داشته باشد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان هرمزگان اضافه کرد: اقدامات خوبی برای ایجاد زنجیره تولید کاغذ در استان هرمزگان صورت گرفته است، همچنین در خصوص زراعت چوب نیز باید گفت که در نوار ساحلی جنوب کشور میتوان کاشت گونه اکالیپتوس را انجام داد که برای تولید کاغذ مناسب است. مویدی بیان داشت: کشور ایران در حال حاضر، واردکننده کاغذ هست، حتی خیلی از کارخانجات تولید کاغذ، خمیر آن را وارد، و کاغذ مورد نیاز را تأمین میکنند. وی ادامه داد: یکی از سرمایهگذارانی که بیش از ۵۰ درصد کاغذ مورد نیاز کشور را تامین میکرد تقاضای اختصاص زمین جهت زراعت چوب را داشته که با کاشت نهال اکالیپتوس در زنجیره تولید کاغذ، مشارکت کند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان هرمزگان در ادامه گفت: لذا از وی درخواست شد با توجه به امکانات خوب بندری و زمینه لازم برای کاشت اکالیپتوس کارخانه تولید کاغذ را به استان هرمزگان منتقل کند. مویدی تصریح کرد: بنابراین با همکاری سازمان صنعت معدن و تجارت استان هرمزگان و همچنین شرکت شهرکهای صنعتی استان، زمینی جهت احداث کارخانه تولید کاغذ در محل شهرکهای صنعتی اختصاص یافت تا زنجیره کاغذ در استان هرمزگان تکمیل شود. به گفته رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان هرمزگان، سرمایه گذاری در مقیاس بزرگ، موجب تحول اساسی در اقتصاد استان می شود.
مویدی تأکید کرد: در تشریح راهکاری برای حفظ کیفیت محصولات کشاورزی در بنادر نیز باید گفت که سازمان جهاد کشاورزی استان هرمزگان به منظور نگهداری و حفظ کیفیت مواد غذایی در بنادر، که به دلیل گرمای شدید، در امر مهم صادرات و واردات، عمر محصولات کاهش مییابد، طرحهای زیادی را با هماهنگی اداره تابعه، به استاندار، سازمان برنامه بودجه و تأمین منابع ارائه داده و موفق شد ساخت اولین سالنهای سردخانه رادر بنادر استان با سرمایهگذاریهای بخش خصوصی را ، محقق کند.
ثبت دیدگاه