دریانیوز// موضوع کمبود کتابخانههای عمومی در هرمزگان در دو دهه اخیر بهطور جدی مورد توجه قرار نگرفته و اقدامات مناسبی در این حوزه در دولتهای مختلف صورت نگرفته است. در حال حاضر، بندرعباس تنها دارای چند کتابخانه عمومی و تخصصی است که به دلیل کمبود فضا و منابع، قادر به پاسخگویی به نیازهای روزافزون جامعه نیستند. بر اساس آمارهای موجود، تعداد کتابخانههای عمومی در بندرعباس به ۶ کتابخانه محدود میشود که این تعداد به هیچ وجه پاسخگوی جمعیت یک میلیون نفری این شهر نیست.
کتابخانه عمومی شهدای بندرعباس که بسیاری از بندرعباسیها، بهویژه قشر تحصیلکرده، دانشآموزان، دانشجویان و پشت کنکوریها با آن خاطره دارند، در معرض تخریب قرار گرفت. این کتابخانه در زمان احداث بلوار ساحلی مورد بحث قرار گرفت و پس از مخالفتها با تخریب آن، باقی ماند. قرار بود این کتابخانه در اختیار رسانهها قرار گیرد، اما این امر محقق نشد و در نهایت به شهرداری واگذار گردید. شهرداری بندرعباس نیز متعهد شد کتابخانه دیگری را در پارک شهید دباغیان بهعنوان جایگزین کتابخانه شهدای بندرعباس بسازد، که تاکنون این وعده محقق نشده است.کتابخانه مرکزی بندرعباس در پارک جنگلی نیز که ساخت آن نیمهتمام رها شده، نشاندهنده بیتوجهی به حوزه فرهنگ و کتاب در استان است.
در سالهای اخیر، مدیران مختلفی مسئولیت امور کتابخانهها را بر عهده داشتهاند، اما اهتمام چندانی نسبت به تعیین تکلیف کتابخانههای مرکزی و شهدای بندرعباس نداشته اند. تاکیدات زیادی برای تعیین تکلیف و اتمام کتابخانه مرکزی بندرعباس صورت گرفته و امید میرود با تزریق اعتبارات لازم و اهتمام متولیان، این کتابخانه هر چه زودتر به بهرهبرداری برسد. متأسفانه، به حوزه فرهنگ و کتاب در هرمزگان همواره بیمهری شده و مسئولان ارشد کشوری و استانی در این حوزه سرمایهگذاری نکردهاند. در حال حاضر، هرمزگان در فقر کتابخانههای عمومی به سر میبرد و با توجه به جمعیت و نیازهای فرهنگی، باید چند برابر آمار فعلی کتابخانه عمومی در استان وجود داشته باشد.
انتظار میرود در محلات و مناطق مختلف شهری و روستایی، کتابخانههای عمومی و مراکز کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان وجود داشته باشد تا کودکان، نوجوانان و جوانان از این مراکز بهرهمند شوند. اما در استان هرمزگان، این حوزه در کما به سر میبرد و حتی برخی از شهرستانها فاقد یک مرکز کانون پرورش فکری هستند. اگر مراکز کانون پرورش فکری و کتابخانههای عمومی به تعداد مورد نیاز در مناطق مختلف، بهویژه محلات حاشیهای و بافت فرسوده و سکونتگاههای غیررسمی ایجاد شوند، میتوان به کاهش آسیبهای اجتماعی کمک کرد. این مراکز میتوانند فضایی امن و مفید برای گذران وقت کودکان و نوجوانان فراهم کنند و زمینه پیشرفت درسی و علمی آنها را مهیا سازند.
همچنین صنایع باید در راستای مسئولیتهای اجتماعی خود در حوزه احداث کتابخانهها و مراکز کانون پرورش فکری مشارکت کنند تا گامهای اساسی در زدودن محرومیت از حوزه فرهنگی و کتابخانهها برداشته شود. این اقدام میتواند به تحقق عدالت فرهنگی در استان کمک کند و از تداوم تبعیض و بیعدالتی در توزیع اماکن فرهنگی بکاهد. کتابخانه مرکزی بندرعباس که بهعنوان بزرگترین کتابخانه هرمزگان شناخته میشود، به مساحت ۷ هزار مترمربع و با پیشرفت فیزیکی ۵۴ درصدی، بعد از گذشت ۱۶ سال هنوز آماده بهرهبرداری نیست و بهعنوان یکی از طرحهای نیمهتمام و چشمانتظار ساماندهی در استان هرمزگان باقی مانده است.
انتقاد نماینده ولی فقیه در هرمزگان از عدم تکمیل پروژه کتابخانه مرکزی بندرعباس
نماینده ولی فقیه در هرمزگان نیز از کمبود منابع مالی و عدم توجه کافی به بخشهای فرهنگی و دینی استان انتقاد کرد و اظهار داشت: هنوز حمایتهای لازم برای کتابخانهها و دیگر نهادهای فرهنگی به سطح مطلوب نرسیده است.حجت الاسلام والمسلمین محمد عبادیزاده در حاشیه نشست تخصصی کتاب فاطمی با اشاره به تقارن این نشست با ایام شهادت حضرت زهرا (س) گفت: رویکرد این نشستها باید تقویت مباحث کتاب فاطمی و همچنین آسیبشناسی عرصه کتاب باشد.وی تبادل نظر میان صاحبنظران را برای حل مشکلات حوزه کتاب و کتابخانه بسیار ارزشمند و ضروری دانست.
حجتالاسلام والمسلمین عبادی زاده در این جلسه از ابتکار و تلاشهای فرشاد محمدی، مدیرکل کتابخانههای عمومی هرمزگان، برای برپایی چنین نشستهایی قدردانی و ابراز امیدواری کرد که این ابتکار، الگویی برای نشستهای علمی و فکری در سطوح مختلف استان باشد.وی اظهار داشت: این جلسات میتواند راهگشای هماندیشیهای علمی و کمک به رفع مشکلات فرهنگی و ترویج کتابخوانی در استان باشد.نماینده ولی فقیه در هرمزگان با اشاره به اهمیت کتابخانهها به عنوان مراکزی برای مطالعه و تقویت علمی جامعه، بر لزوم ایجاد فضاهای آرام و مناسب مطالعه برای جوانان تأکید کرد و گفت: کتابخانهها میتوانند به محیطهای مفرح و امنی برای فعالیتهای علمی و پژوهشی جوانان استان تبدیل شوند، چه در زمان تحصیل و چه در زمان فراغت.
حجتالاسلام والمسلمین عبادیزاده با بیان اینکه استان هرمزگان همچنان با چالشهایی در حوزه کتاب و کتابخوانی مواجه است، افزود: رسیدن به نقطه مطلوب نیازمند همکاری همهجانبه است و من به عنوان یک خدمتگزار در این عرصه، هرگونه تلاشی که لازم باشد، انجام خواهم داد. وی همچنین از کمبود منابع مالی و عدم توجه کافی به بخشهای فرهنگی و دینی استان انتقاد کرد و اظهار داشت: هنوز حمایتهای لازم برای کتابخانهها و دیگر نهادهای فرهنگی به سطح مطلوب نرسیده است.
نماینده ولی فقیه در استان هرمزگان به تعهدات پیشین مسئولان در خصوص تکمیل پروژه کتابخانه مرکزی هرمزگان اشاره و بر لزوم پیگیری جدی این پروژه تأکید کرد.وی خاطرنشان کرد که این مشکلات باید به مطالبه عمومی تبدیل شوند و نقش رسانهها در این زمینه حیاتی است.حجتالاسلام والمسلمین عبادیزاده گفت: رسانهها میتوانند به عنوان پشتوانهای قوی، در تحقق خواستههای فرهنگی و اجتماعی استان مؤثر باشند و این مطالبه را به گوش مسئولان برسانند. نماینده ولی فقیه در هرمزگان در پایان با تشکر از تمامی فعالان فرهنگی و کتابخانههای استان، ابراز امیدواری کرد: با تلاشهای همهجانبه، هرمزگان به الگویی در ترویج کتابخوانی و فرهنگ مطالعه تبدیل شود و این ظرفیتهای فرهنگی بتوانند در خدمت ارتقای جامعه قرار گیرند.
ثبت دیدگاه