دریانیوز// دریابست را می توان ممنوعیت زمانی _ مکانی، بخشی یا همه فعالیت های صید و صیادی به عنوان یک راهبرد مدیریتی برای حفاظت و بازسازی ذخایر ماهیان دریایی تعریف کرد.
دریابست یکی از روش های مهم و راهبرد مدیریتی موثر برای حفاظت و بازسازی ذخایر آبزیان می باشد. افزایش صیادی غیرمجاز در آب های جنوب ایران مختص به استان هرمزگان نبوده بلکه پدیده ای عمومی در چهار استان جنوبی محسوب می شود ؛ این طرح در استان های خوزستان و بوشهر نیز انجام می شود و استان هرمزگان نیز در راستای اهداف دریابست امسال از دوم تا نهم مهرماه این طرح را به مرحله اجرا در می آورد.
با توجه به اینکه بر اساس آمار و بررسی های صورت گرفته تعداد شناورهای غیرمجاز تقریبا حدود چهار برابر شناورهای مجاز است، از نظر ادوات صیادی و نگهداری صید تا انتقال به ساحل نیز استانداردهای شیلات و قوانین و مقررات صیادی را رعایت نمی کنند و در نتیجه تلاش صیادی غیرمجاز در ابعاد مختلف بر روی ذخایر آبزیان شیلاتی به طور مستمر و مداوم فشار وارد می کنند. در نتیجه این رخدادها بسیاری از آبزیان استان هرمزگان در معرض فشار صید و صیادی می باشد که می توان به برخی از گونه های تجاری از قبیل حلوا سیاه، شوریده معمولی، شبه شوریده دهان سیاه، کوسه ماهیان، هامور معمولی، راشگو معمولی، حلوا سفید، میش ماهی اشاره نمود که اجرای دریابست می تواند نقش بسزایی در کاهش اثرات صید غیر مجاز داشته باشد.
صید غیرمجاز، تلاش های علمی و منطقه ای برای حفظ و مدیریت ذخایر آبزیان را تضعیف می کند و در نتیجه پیشرفت ها در جهت دستیابی به اهداف پایدار و مسئولیت بلند مدت را متوقف می کند. علاوه بر این صید غیرمجاز تبعیض علیه آن دسته از صیادانی است که مسئولانه و صادقانه و مطابق با شرایط مجوزهای قانونی عمل می کنند، روا می دارد و در نهایت نیز معیشت و اشتغال افراد بومی را در معرض تهدید قرار می دهد. اثرات تدریجی فشار صیادی بر ذخایر آبزیان بدین صورت بروز می کند که به تدریج ماهیان کوچک، کم ارزش اقتصادی و دارای سطوح تروفی غذایی پایین جایگزین ماهیان درشت و با ارزش تجاری می شوند.
بدون شک نمی توان به راحتی صیادان غیرمجاز را تحت مدیریت و مقررات شیلاتی کنترل کرد، در حال حاضر ذخایر آبزی دریایی توانایی و پاسخگوی این حجم از فعالیت شناورهای غیرمجاز نمی باشد و از طرفی اثرات آلودگی و دستکاری های انسانی بر زیستگاه های حیاتی مانند: خورها، جنگل های حرا، مناطق پرتولید ساحلی که نقش اساسی در چرخه زندگی آبزیان دارند و به نوعی محلی برای زیست نوزادان و تخم ریزی بالغین محسوب می شوند، این آلودگی ها ظرفیت های اکولوژیک این مناطق را به شدت کاهش داده، به طوری که احیا و بازسازی طبیعی ذخایر ماهیان را تحت تاثیر قرار می دهند و در چنین شرایطی بررسی راه های کمک به بازسازی ذخایر از جمله احداث زیستگاه مصنوعی و اجرای دریابست از اهمیت ویژه برخوردار است که خوشبختانه توسط شیلات هرمزگان به خوبی در حال پیگیری است.
طرح دریابست یکی از روش های مهم برای حفظ و بازسازی ذخایرآبزیان است که در سال های اخیر این طرح توسط کارشناسان و مدیران شیلاتی با مشارکت جامعه صیادی دنبال می شود. دریابست را می توان ممنوعیت زمانی_ مکانی، بخشی یا همه فعالیت های صید و صیادی به عنوان یک راهبرد مدیریتی برای حفاظت و بازسازی ذخایر ماهیان دریایی تعریف کرد. هدف از اجرای دریابست در واقع کنترل تلاش صیادی، حفاظت از ماهیان بالغ در فصل تخم ریزی و نسل جوان ماهیان می باشد.
* اجرای طرح دریابست در آب های هرمزگان
در خبری که به تازگی منتشر شده است، مدیرکل شیلات هرمزگان در کمیته مدیریت صید استان هرمزگان که با حضور نماینده دریابانی استان،نماینده منطقه یکم نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران، معاون صید و بنادر ماهیگیری شیلات هرمزگان ، مدیرعامل اتحادیه تعاونی های صیادی استان، فرمانده یگان حفاظت منابع آبزیان شیلات هرمزگان، روئسای شیلات شهرستانهای استان هرمزگان و جمعی از مسئولین و جامعه صیادی برگزار شد از اجرای طرح دریابست از۲ مهر تا نهم مهرماه سال جاری خبر داد.
مسعود بارانی در کمیته مدیریت صید شیلات هرمزگان با اشاره به ممنوعیت صید همه آبزیان در زمان دریابست افزود: براساس برنامه ریزیهای انجام شده این طرح به مدت ۸روز در کلیه آبهای استان اجرا خواهد شد.بارانی گفت: با اجرای طرح دریابست و با توجه به عدم دریاروی شناورهای صیادی امکان تخلف شناورهای صیادی به کمترین حد ممکن میرسد و نقش بسزایی در کاهش فشار بر ذخایر آبزیان دارد.وی با اشاره به همکاری استانداری، نیروهای نظامی و انتظامی، پژوهشکده اکولوژی خلیج فارس و دریای عمان و همه نهادهای مرتبط در اجرای این طرح، بیان کرد: در مدت اجرای آن در صورت مشاهده کوچکترین تخلف در کمیسیون رسیدگی به تخلفات صیادی و محاکم قضایی با متخلفان برخورد خواهد شد.
مدیرکل شیلات هرمزگان حفاظت از مولدین و نوزادان آبزیان در صیدگاه ها، کاهش فشار صید و جلوگیری از فعالیت صید غیرمجاز، اجرای عدالت برای سهم دهی به صیادان قانونی، ایجاد شرایط آرامش در صیدگاه ها، افزایش راندمان صید بعد از اجرای طرح،ترمیم ذخایر و فرصتی برای احیای نسل انواع آبزیان را از مهمترین مزایا و اهداف اجرای این طرح عنوان کرد.مسعود بارانی در این نشست با اشاره به اجرای موفقیت آمیز طرح دریابست هرمزگان در سال های گذشته گفت: جامعه صیادی استان همواره از اجرای این طرح استقبال نموده واجرای موفق آن در سالهای اخیر با مشارکت جامعه صیادی بوده است.وی گفت: با توجه به وضعیت ذخایر آبزیان و مزایای اجرای این طرح برای صید و صیادی پایدار پیرو ابلاغ سازمان شیلات ایران، کمیته مدیریت صید استان تصمیم به اجرای مستمر آن نموده است.
بارانی تصریح کرد: دریابست در آبهای هرمزگان بی شک می تواند فرصتی مغتنم برای مدیریت صید مسئولانه و کاهش فشار بر ذخایر آبزیان باشد و شیلات هرمزگان همه ساله با توجه به فصل تخم ریزی آبزیان به ویژه گونههای ارزشمند ، بر اساس اعلام نظر تعاونی ها ی صیادی و پژوهشکده اکولوژی خلیج فارس و دریای عمان ممنوعیت صید اعمال می کند. گفتنی است استان هرمزگان با صید سالانه بیش از ۳۶۰ هزار تن انواع آبزی رتبه نخست صید کشور را در اختیار دارد.
ثبت دیدگاه