دریانیوز// در دنیای امروز، علم و فناوری نقش بیبدیلی در تحول و پیشرفت جوامع ایفا میکنند. یکی از حوزههای پیشرو در این زمینه، علم رباتیک است که با سرعت فزایندهای در حال رشد و توسعه است. رباتیک نه تنها در صنعت، بلکه در حوزههای پزشکی، کشاورزی، نظامی و خدمات نیز نقش بسزایی دارد. استان هرمزگان نیز با وجود ظرفیتهای بالقوه فراوان، از این تحول بیبهره نمانده است و شرکتهای دانشبنیان این استان تلاش میکنند تا با بهرهگیری از دانش روز، به توسعه و پیشرفت منطقه کمک کنند.
یکی از این شرکتها، شرکت معلم یاران مهارت دریا با برند بتا ایران است که در زمینه رباتیک و تولید قطعات و بستههای کمک آموزشی فعالیت میکند. این شرکت توانسته است با پشتکار و تلاش بیوقفه، موفقیتهای چشمگیری در مسابقات کشوری و بینالمللی کسب کند و با ایجاد تفاهمنامههای همکاری با سازمانها و مدارس مختلف، به ارتقاء سطح علمی و فنی استان هرمزگان کمک نماید.در این مصاحبه، با سجاد خسروی مدیرعامل شرکت معلم یاران مهارت دریا گفتوگویی داریم تا از نزدیک با تجربیات، چالشها و دستاوردهای این شرکت آشنا شویم.
خسروی از اوایل دهه ۹۰ در حیطه رباتیک فعال بوده و از سال ۱۳۹۶ به تولید و پخش قطعات و بستههای دروس عملی نظیر کار و فناوری نیز پرداخته است. ایشان با تاسیس شرکت دانشبنیان در سال ۱۳۹۸ و عضویت در پارک علم و فناوری، توانستهاند فعالیتهای خود را به صورت رسمی و گسترده ادامه دهند. خسروی در این مصاحبه به چگونگی ورود به عرصه رباتیک، دلایل تاسیس شرکت دانشبنیان و فعالیتهای آن میپردازد. همچنین از موفقیتهای خود و هنرجویانش در مسابقات مختلف و ضرورت تدریس رشته مگاترونیک در دانشگاههای هرمزگان سخن میگوید.
یکی از بزرگترین چالشهایی که آقای خسروی و همکارانش با آن مواجه هستند، مساله مکان و فضای مناسب برای فعالیتهای شرکتهای دانشبنیان است. ایشان از مسئولان انتظار دارند که با ایجاد فضاهای مناسب و حمایتهای لازم، به توسعه و پیشرفت این شرکتها کمک کنند.همچنین خسروی از همکاریهای شرکت معلم یاران مهارت دریا با سازمانها و صنایع مختلف استان و نحوه استفاده مددجویان کمیته امداد و بهزیستی از دورههای آموزشی این شرکت صحبت میکند. ایشان به نقش مهم آموزش و پرورش در تقویت مهارتهای فنی و علمی دانشآموزان اشاره میکند و از برنامههای آتی شرکت برای توسعه علم رباتیک در استان هرمزگان سخن میگوید.
در ادامه خسروی به توضیحاتی در مورد تولیدات کارگاههای شرکت، همکاری با پژوهشسراهای دانشآموزی و تاثیر مثبت آموزش رباتیک بر دانشآموزان مستعد و کمبضاعت میپردازد. ایشان همچنین به پروژههای جالبی نظیر پاکسازی ساحل با ربات و برنامههای آتی برای پاکسازی سطح دریا اشاره میکند. این مصاحبه فرصتی است تا از نزدیک با یکی از شرکتهای دانشبنیان موفق استان هرمزگان آشنا شویم و از تجربیات و دیدگاههای مدیرعامل آن بهرهمند شویم. امیدواریم که این مصاحبه بتواند الهامبخش جوانان و دانشجویان مستعد باشد و به توسعه علم و فناوری در استان هرمزگان کمک کند.برای گفتگو با این مدیرعامل جوان هرمزگانی به دفترشان واقع در سوله ای واقع در روبروی شرکت آب و فاضلاب استان رفتیم که در تابستان ها بسیار گرم می شود و از امکانات مناسبی برخوردار نیست و چند شرکت دانش بنیان دیگر در این سوله فعالیت دارند که این موضوع نشان می دهد بایستی برای تامین مکان مناسب برای شرکت های دانش بنیان تدبیری اندیشیده شود .
تولید و پخش قطعات و بسته های دروس عملی نظیر کار و فناوری
دریا:خودتان را معرفی و از سوابق و فعالیت های تان بفرمایید. از کی و چطور شد که در این عرصه وارد شدید ؟
بنام خدا
سجاد خسروی هستم، مدیرعامل شرکت معلم یاران مهارت دریا با برند بتا ایران، بنده از اوایل دهه ۹۰ در حیطهی رباتیک فعال هستم و از سال ۱۳۹۶ تصمیم گرفتیم در زمینه تولید و پخش قطعات و بسته های دروس عملی نظیر کار و فناوری نیز ورود کنیم.
دریا:چطور شد که شرکت دانش بنیان را تاسیس کردید و فعالیت های این شرکت را معرفی کنید.
از سال ۱۳۹۸ تصمیم گرفتیم شرکت ثبت کنیم و توزیع و پخش قطعات و بسته های کمک آموزشی را با مجوز و بصورت رسمی و گسترده انجام دهیم .در همین راستا به پارک علم و فناوری درخواست عضویت و پذیرش دادیم و پس از داوری طرح، دفتر گرفتیم.
دریا:از موفقیتهای تان در مسابقات مختلف و مدال ها و عناوینی که خودتان و هنرجوهای تان کسب کرده اند، بفرمائید.
بنده در قامت شرکت کننده و مربی از سال ۱۳۹۲ در مسابقات کشوری شرکت کردم و موفق به کسب مقام های دوم، سوم، چهارم، رتبه فنی برتر و دیپلم افتخار شدم. دو بار هم کسب سهمیه مسابقات آسیایی و جهانی را داشتیم.
ضرورت تدریس رشته مگاترونیک در دانشگاههای هرمزگان
دریا: بنظرتان چه ضرورتی دارد که رشته مگاترونیک در دانشگاه های هرمزگان نیز تدریس شود؟
این رشته یک رشته آینده دار و مهم است که در دانشگاههای مطرح جهانی تدریس می شود و اکنون برخی از دانشگاه های مهم کشور مثل دانشگاه تهران، امیرکبیر، خواجه نصیرالدین طوسی و … تدریس می شود. با توجه به موقعیت جغرافیایی استان هرمزگان و همچنین صنعتی بودن شهر بندرعباس با وجود صنایع بزرگی مثل پالایشگاهها، فولاد، آلومینیوم و…، خلا وجود این رشته محسوس است و در صورت راه اندازی این رشته در بندرعباس بسیاری از دانشجویان مستعد در این رشته آموزش دیده و در صنایع مرتبط مشغول خواهند شد.
مکان فعالیت، بزرگترین مشکل شرکت های دانش بنیان
دریا: بهعنوان شرکت دانش بنیان با چه مشکلاتی مواجه هستید و چه انتظاری از مسئولان دارید؟
بزرگترین معضلی که ما و همکاران ما در پارک علم و فناوری داریم مساله ی مکان است. شرکت های مستقر در پارک علم و فناوری با پتانسیل ها مختلف و زمینه کاری متفاوت با دفاتر کوچک و فضای محدود آپارتمانی مشغول بکار هستند که برای اکثر آنها بخصوص شرکت های صنعتی فضای مناسبی نیست. مساله دوم عدم باور مسئولین نسبت به شرکت های دانش بنیان است، وقتی که شرکت های دانش بنیان برای کسب مجوزها نزد مسئولین استانی می روند،با بی مهری و بی تفاوتی مسئولین مواجه می شوند که متاسفانه این موارد یکی از عوامل عدم پیشرفت و خودباوری شرکت های دانش بنیان است.
دریا:با کدام مدارس و صنایع ارتباط و تفاهمنامه دارید ونوع همکاری های تان چگونه است؟
ما تاکنون با سازمان ها و شرکت های مختلفی از جمله کمیته امداد امام خمینی (ره)، شرکت نفت ستاره خلیج فارس، شرکت فولاد، شهرداری بندرعباس و اداره کل محیط زیست استان هرمزگان تفاهمنامه همکاری داشتیم. از بین مدارس نیز مجموعه مدارس نور، مدارس شجره طیبه ندسا، مدارس علوی، مدارس سما، مدرسه انرژی اتمی، پژوهشسرای ناحیه ۱ و ناحیه ۲ و دانشگاه آزاد اسلامی واحد بندرعباس تفاهمنامه همکاری داریم.
عدم حمایت از دانش بنیان ها
دریا: بنظرتان سازمان ها و دستگاه های دولتی چه میزان با شرکت های دانش بنیان آشنایی دارند و از ظرفیت شان استفاده و از آنها حمایت می کنند؟ نهادهای دولتی و خصوصی چه ارتباطی می توانند با شرکت های دانش بنیان داشته باشند؟
متاسفانه دستگاههای اجرایی آشنایی چندانی با شرکت های دانش بنیان ندارند و شاید بدین جهت است که حمایت چندانی از آنها ندارند، اگر این شناخت و ارتباط بین شرکت های دانش بنیان که متشکل از جوانان نخبه و دغدغهمند استان است، با ادارات و سازمان های دولتی و خصوصی صورت گیرد، بسیاری از معضلات و چالش های جامعه، صنعت و خود نهادها و سازمانها برطرف می گردد.
پشتیبانی از مددجویان کمیته امداد و بهزیستی در دورههای آموزشی بتا ایران
دریا: برای استفاده مددجویان کمیته امداد و بهزیستی از دوره های تان چه اقدامی کرده اید و برنامه تان برای حمایت آموزشی از محرومان چیست ؟
طبق تفاهمنامه ای که با کمیته امداد امام خمینی (ره) انجام شد، ما به مددجویان آموزش رایگان می دادیم و هزینه آن از اعتبار کمیته امداد تامین می شد. همچنین تفاهمنامه های مشابه ای با موسسه خیریه رویش و موسسه خیریه اشتیاق زندگی که زیر نظر سازمان بهزیستی هستند را منعقد کردیم که بر اساس آن مددجویان این نهاد ها نیز از آموزش رایگان برخوردار می گردند. لازم بذکر است که موسسه ما ۱۰ درصد را به بورسیه دانش آموزان بی بضاعت اختصاص داده است.
دریا: در کارگاه های تان چه تولیداتی دارید و چه کسانی از این تولیدات استفاده می کنند ؟ کدام مدارس از تولیدات تان بهره مند هستند؟
در کارگاه ما بسته های کمک آموزشی و قطعات مورد نیاز دروس عملی نظیر کار و فناوری، علوم تجربی و … تولید و توزیع می گردد. مدارس استان بخصوص آنهایی که کارگاههای فنی و آزمایشگاه دارند از محصولات ما استفاده می کنند. همچنین این محصولات به مدارس برخی استان های دیگر نظیر خوزستان، فارس، کرمان، قزوین، همدان و … نیز ارسال شده است.
داور پژوهشسرا و مسئول آموزش رباتیک
دریا: نوع همکاری تان با پژوهش سرای دانش آموزی چگونه است ؟ گویا سفیر پژوهشرا هم هستید.در این زمینه هم توضیح دهید ودر بازدید و گفتگو با دانش آموزان، با چه استعدادهایی مواجه شده اید که بدلیل مشکلات مالی و…. نتوانسته اند در عرصه علمی که مستند هستتد، ادامه فعالیت دهند ؟
خداروشکر ۲ سال است که با پژوهشسراهای دانش آموزی ناحیه ۱ و ۲ بندرعباس همکاری دارم و مفتخرم که دانش آموزان برتر مسابقات ناحیه، منطقه و استان از شاگردان بنده هستند. من داور پژوهشسرا و مسئول آموزش رباتیک هستم. در بازدید هایی که از مدارس داشتم با دانش آموزان مستعد زیادی روبرو شدم که توان مالی برای تامین مخارج و وسایل مورد نیاز خود ندارد، من همینجا از مسئولین و نهادهای مرتبط خواهشمندم که نسبت به شناسایی و رفع نیازهای این دانش آموزان اهتمام بیشتری داشته باشند.
دریا:برای آشنایی بیشتر دانش آموزان با رباتیک و برنامه های تان چه اقدامی داشته اید؟
انجام تفاهمنامه با سازمان ها و ادارات، رایزنی با مدارس، برگزاری نمایشگاهها، رویدادهای متنوع و برگزاری مسابقات از جمله موارد میدانی جهت آشنایی دانش آموزان با علم رباتیک بوده است.
دریا:برای چندنفر اشتغالزایی داشته اید و برای تامین مربی موردنیازتان چه اقدامی کرده اید و در چه رشته هایی نیاز به مربی دارید؟
موسسه ما در حال حاضر ۱۱ پرسنل دارد که با توجه به گسترش کار و افزایش تقاضا نیازمند نیروی کار بیشتر هستم.در این خصوص آگهی جذب نیروی علاقه مند را در دانشگاهها و مراکز علمی و اجتماعی نشر داده ام. برای آموزش کودکان رشته های علوم تربیتی، آموزش ابتدایی، مشاوره و روانشناسی و برای آموزش نوجوانان رشته های فنی نظیر مکانیک، الکترونیک، الکتروتکنیک و کامپیوتر و… مورد نیاز است.
پاکسازی ساحل و دریا با ربات
دریا:گویا برای پاکسازی ساحل از ربات استفاده کرده اید و تصمیم دارید برای پاکسازی دریا نیز از ربات استفاده کنید. در این مورد توضیح دهید.
بله، ما رویداد جالبی را با عنوان پاکسازی ساحل با ربات با همکاری شهرداری، مدیریت پسماند و اداره کل محیط زیست استان انجام دادیم که در این رویداد دانش آموزان با ربات های ساخته شده کنترل از راه دور خود زباله های سطح ساحل را جمع آوری کردند که بازتاب گسترده ای در رسانه های بومی محلی استان و صدا و سیمای مرکز خلیج فارس داشت. در آینده قصد داریم ربات هایی را برای پاکسازی سطح دریا از زباله ها و آلاینده های زیست محیطی طراحی و آماده کنیم و رویدادی با عنوان پاکسازی سطح دریا با ربات داشته باشیم. لازم به توضیح است که رویداد پاکسازی ساحل با ربات برای اولین بار در کشور توسط دانش آموزان ما انجام شد و پس از آن شهر شاهرود نیز رویدادی مشابه برای پاکسازی ساحل دریای خزر انجام دادند.
توانایی ساخت ربات برای شهرداری ها
دریا: آیا توانایی ساخت رباتیک برای انجام امورات شهری مانند پاکسازی کانال ها، خورها و… را همدارید ؟
بله. قطعا این توانایی در فارغ التحصیلان و پرسنل ما برای ساخت ربات های مورد نیاز شهرداری ها وجود دارد و ما آمادگی خود را برای انجام چنین پروژه هایی اعلام می کنیم.
دریا: برای صنایع چه تولیداتی را می توانید داشته باشید؟
برای پاسخ به این سوال ما ابتدا باید صنایع و نیازهای آنان را بشناسیم تا بتوانیم نیازهای آنان را برطرف نمائیم.
دریا: مواردی را که نیاز می دانید و در این گفتگو مطرح نشد را بیان کنید.
از شما سپاسگزارم بابت زمانی که در اختیار بنده قرار دادید که بتوانم توضیحاتی را درباره شرکت خودمان و علم جذاب رباتیک بیان کنم. در پایان لازم می دانم بازگو کنم که بسیاری از افراد رباتیک را تنها از وجه سرگرمی آن نگاه می کنند، در حالیکه که با پیشرفت علم و تکنولوژی رباتیک در حال حاضر در اکثر علوم نظیر صنعت، پزشکی، کشاورزی، علوم نظامی، خدمات و… وارد شده است و نقش بسزایی را ایفا می کند و در صورتی که ما هم مثل کشور های توسعه یافته و پیشرو در حوزه های ذکر شده به این علم و علوم مرتبط بها و توسعه دادیم، شاهد پیشرفت و بالندگی جامعه و فرزندان مستعد این مرز و بوم خواهیم بود.
ثبت دیدگاه