دریانیوز// مدرسه سازی آنقدر مهم است که علاوه بر دولت ،خیرین مدرسه ساز نیز در یکی دو دهه اخیر در این حوزه گام های بلندی را در کشور برداشته اند و در واقع خیرین گام به گام با دولت برای مدرسه سازی قدم برداشته اند، تاجاییکه رئیس سازمان توسعه، تجهیز و نوسازی مدارس کشور دوهفته قبل که برای افتتاح مدرسه حاسب هرمزی (ساخته شده با مشارکت پالایشگاه نفت ستاره خلیج فارس) به بندرعباس سفر کرده بود، با قدردانی از خیرین مدرسه ساز و صنایعی که در راستای ایفای نقش مسئولیتهای اجتماعی شان در مدرسه سازی مشارکت می کنند، تاکید کرد برای ساخت هر مدرسه ای که خیرین مشارکت می کنند، این سازمان نیز بلافاصله اعتبار لازم را تامین می کند تا آن مدارس بطور کامل ساخته شوند و از طرفی در واقع با ساخت و تجهیز مدارس، براساس قانون، این هزینه به عنوان مالیات صنایع و بنگاه های اقتصادی هم محسوب می شود .
در هرمزگان نیز با اهتمام متولیان دولتی ساخت مدارس ، علاوه بر خیرین مدرسه ساز، برخی از صنایع و بنگاه های اقتصادی هم به یاری اداره کل توسعه، تجهیز و نوسازی مدارس استان شتافته اند و البته ضرورت دارد میزان مشارکت صنایع و خیرین در حوزه مدرسه سازی افزایش یابد تا تمام مدارس مورد نیاز در استان ساخته شده و مدارس فرسوده و غیراستاندارد نیز بازسازی یا مقاوم سازی شود.
در دولت سیزدهم نهضت مدرسه سازی را در کشور و بخصوص هرمزگان شاهد بودیم و انتظار می رود در دولت چهاردهم نیز مدرسه سازی تا جایی به پیش برود که هیچ روستا ویا منطقه ای از شهرهای استان بدون مدرسه نباشند و تمام مدارس فرسوده نیز بازسازی شوند که رییس جمهور نویدهای امیدبخشی را در این حوزه داده اند.اداره کل توسعه، تجهیز و نوسازی مدارس استان هرمزگان در دو سه سال اخیر هم گام های بلندی را برای ساخت مدرسه برداشته تا به عدالت در ساخت و توسعه فضاهای آموزشی نزدیک تر شویم.رشد سرانه فضای آموزشی در استان هرمزگان طی سه سال گذشته با وجود افزایش جمعیت دانشآموزی و احداث کلاسهای درس جدید، از ۴.۷ مترمربع به پنج مترمربع رسیده است.
سرانه فضای آموزشی هرمزگان در سال ۱۴۰۱ حدود ۴.۷ مترمربع بود که با تحویل ۱۲۶ پروژه آموزشی در قالب ۴۸۴ کلاس درس به آموزش و پرورش در مهرماه امسال، سه دهم درصد رشد داشته است.انتظار می رود سرانه فضای آموزشی در استان با بهرهبرداری افزونبر ۶۰۰ کلاس درس جدید و تحویل آن تا مهرماه سال آینده به آموزش و پرورش، این رقم به ۵.۲۸ مترمربع که سرانه متوسط کشوری است، برسد.
برای شهر بندرعباس براساس بحث عدالت آموزشی اقدامات خوبی انجام شده است و در مدت یک سال و نیم، کار ۱۰ ساله انجام شده است. آمار مدارس احداثی در هرمزگان طی سال گذشته، ۲۰۰ مدرسه در قالب ۸۰۰ کلاس درس بوده و از ابتدای سالجاری تاکنون، ۱۲۶ پروژه آموزشی در قالب ۴۸۴ کلاس درس احداث و مهرماه امسال تحویل آموزش و پرورش هرمزگان شده است.البته سال گذشته نیز ۲۰۰ فضای آموزشی در قالب ۸۰۰ کلاس درس با اعتباری افزون بر ۱۰ هزار میلیارد ریال تکمیل، احداث و توسعه یافت و بهمنماه پارسال مورد بهرهبرداری قرار گرفت.در شهر بندرعباس طی سالهای ۱۳۹۱ تا ۱۴۰۰ تقریبا در هر سال یک مدرسه احداث و تحویل آموزش و پرورش استان شده است.
این درحالی است که تنها در مدت ۱۸ ماه (یک سال و نیم گذشته)، هشت مدرسه در این شهر احداث شده است؛ یعنی باهمت اداره کل نوسازی مدارس استان، برای این شهر براساس بحث عدالت آموزشی اقدامات خوبی انجام شده و در مدت یک سال و نیم کار ۱۰ ساله انجام شده است.در شهر بندرعباس در سال ۱۴۰۰ تنها یک مدرسه احداث شد، اما سال گذشته سه مدرسه و امسال نیز پنج مدرسه بزرگ در این شهر احداث شد که نسبت به سال ۱۴۰۰، رشد چشمگیری را شاهد هستیم.
برای آشنایی بیشتر با سازمان متولی ساخت وساز مدارس در کشور و استان و وضعیت فضاهای آموزشی استان و کمبود مدارس و آمار مدارس فرسوده و غیرایمن و… با مهدی باوقار مدیرکل ساعی و جهادی نوسازی ،توسعه و تجهیز مدارس هرمزگان به گفتگو نشستیم.
وظایف سازمان نوسازی مدارس
دریا:سازمان توسعه، تجهیز و نوسازی مدارس براساس قانون چه شرح وظایفی را برعهده دارد و هدف از راه انداری این سازمان چیست؟
در ارديبهشت ماه ۱۳۵۴ قانون تاسيس سازمان نوسازي، توسعه و تجهيز مدارس کشور به عنوان يک سازمان وابسته به وزارت آموزش و پرورش و با هدف احداث، توسعه، ترميم، تجهيز، تعيين معيارها و استانداردهاي مطلوب ساختمانهاي مدارس به تصويب مجلس شوراي ملي وقت رسيد و از اوايل ۱۳۵۵ فعاليت خود را رسماً آغاز نمود.
از اهم وظائف سازمان عبارت است از:
• بررسي و تهيه نقشههاي ساختمان مدارس در هر منطقه با توجه به شرايط اقليمي و با تأييد وزارت مسكن و شهرسازي.
• تهيه برنامه براي ساختمانهاي مدارس.
• احداث بناي مدارس و توسعه و ترميم و نوسازي مدارس موجود.
دریا: فقط تجهیز مدارس نوساز باشماست و یا تجهیز و تعمیر مدارسی که چند سال از ساخت شان می گذرد، هم جزو وظایف این سازمان و ادارات کل نوسازی مدارس در استان هاست؟
تجهیز و تعمیر مدارس نوساز درصورت تصویب و تخصیص اعتبارات فصل ۲ بر عهده اداره کل نوسازی مدارس استان می باشد .لیکن در سال های اخیر اعتبار تجهیزات مدارس دایر به اداره کل آموزش و پرورش استان از طریق سازمان برنامه و بودجه اختصاص یافته است.نوسازی مدارس استان در حد توان از محل منابع ملی نیز در پاره ای از ایام در تجهیز مدارس دایر همکاری می نماید.
مدارس غیرایمن
دریا: در حال حاضر چه تعداد مدارس تخریبی و فرسوده در استان وجود دارد که بایستی بازسازی شوند و چه میزان اعتبار نیاز دارد؟
در حال حاضر با بررسی های صورت گرفته در مجموع ۲۴۳ مدرسه با ۱۴۰۰ کلاس درس غیر ایمن و ۸۵ مدرسه با ۴۸۳ کلاس درس نیازمند به مقاوم سازی بوده که در مجموع جهت استاندارد سازی این کلاس های درس به اعتباری بالغ بر ۳۵۰۰ میلیارد تومان نیازمند می باشد.
مدارس موردنیاز در هرمزگان
دریا: براساس استاندارد چه تعداد مدرسه جدید بایستی در استان ساخته شود واین کمبود مدارس در کدام شهرهای استان و مربوط به چه مقاطع تحصیلی می باشد ؟ اعتبار موردنیاز فعلی چقدر است تا این مدارس ساخته شوند؟ چه میزاناز این مدارس را بایستی شما وچه میزان را بایستی راه وشهرسازی و… بسازند ؟
بر اساس گزارش آموزش و پرورش استان برای مدارس مناطق فاقد پوشش تحصیلی و همچنین احداث کلاس درس در مدارس دایر با توجه به افزایش جمعیت دانش آموزان در سطح استان به ۱۱۲۲ کلاس درس و ۲۲۴۴ میلیارد تومان اعتبار نیاز می باشد .همچنین در سایت مسکن مهر در سطح استان به ۹۵ مدرسه در قالب ۱۲۰۰ کلاس درس و اعتباری بالغ بر ۴۵۲۰ میلیارد تومان نیازمند است.
مشارکت خیرین و صنایع
دریا: با توجه به کمبود مدرسه در استان و وجود تعداد زیاد مدارس فرسوده در استان که منجر به ترک تحصیل برخی از دانش آموزان در مناطق روستایی ، حاشیه شهرها، مسکن مهر و… و همچنین تحصیل با استرس دانش آموزان در کلاس های فرسوده شده است، بفرمایید تاکنون صنایع ، خیرین و نهادهای انقلابی چه میزان در احداث مدارس جدید و بازسازی مدارس فرسوده مشارکت کرده اند و برای بازسازی مدارس فرسوده و احداث مدارس جدید چه انتظاری از آنها دارید؟
طی دوسال اخیر از سال ۱۴۰۲ تاکنون بیش از ۲۶۰ پروژه با اعتباری بالغ بر ۱۵۰۰ میلیارد تومان با مشارکت خیرین و بنگاههای اقتصادی انجام گرفته و این روند ادامه دارد.
دریا: مدارس زیادی نیاز به تجهیزات آموزشی و برودتی و… دارند و زمانیکه به آموزش و پرورش مراجعه شود، گفته می شود به نوسازی مدارس بروند . در این بخش چه حمایتی را می توانید از دانش آموزان در این مدارس که بیشتر در روستاها و حاشیه شهرها واقع شده اند ، داشته باشید؟
طی سال گذشته و همچنین سال جدید بیش از ۵۰۰۰ دستگاه کولر گازی و اسپلیت بین مدارس استان توسط این اداره کل توزیع گردید، لیکن با توجه به دمای بالا و شرجی هوا، استهلاک این قبیل اقلام وجود دارد که تلاش می شود با حمایت های کشوری و استانی این مشکل به حداقل برسد.
وعده رئیس جمهور
دریا: رئیس جمهور ماه قبل در جلسه ای که با فرماندهان و مسئولان قرارگاه سازندگی خاتم الانبیاء(ص) داشتند ، باصراحت اعلام کردند که با همکاری این قرارگاه می توانند در مدت یکسال تمام مدارس موردنیاز در مناطق محروم را بسازند. نظرتان در مورد اجرای این طرح چیست ؟
با توجه به اهمیت موضوع فضاهای آموزشی و تاکید ریاست محترم جمهوری قطعا با همدلی و همراهی و یک برنامه ریزی مدون این امر امکان پذیر خواهد بود.
رشد دو برابری جذب اعتبار تامین تجهیزات مدارس هرمزگان
دریا: وضعیت جذب اعتبارات چگونه است؟
اعتبار تامین تجهیزات سرمایشی ،گرمایشی ،آموزشی و آزمایشگاهی در سال ۱۴۰۲ نسبت به سال مالی قبل بیش از ۲۰۰ درصد رشد داشته است .اعتبار جذب شده در سال مالی ۱۴۰۱ هشتصد و سی میلیارد ریال بود که با پیگیری های انجام شده این میزان در سال مالی ۱۴۰۲ّبه هزار و هفتصد میلیارد ریال افزایش یافته است . توزیع اقلام خریداری شده بین ادارات آموزش و پرورش شامل تجهیزات سرمایشی ،آموزشی اعم از میز ،صندلی، نیمکت،تجهیزات اداری ،آزمایشگاهی و ورزشی می باشد که به مناطق آموزش و پرورش تحویل گردید . درخصوص عملکرد این اداره کل در زمینه محوطه سازی مدارس استان هم باید گفت که این اداره کل دریکسال اخیر ،جهت مناسب سازی فضاهای آموزشی دایر و درحال اجرا بیش از ۸۰ هزارمتر مربع آسفالت محوطه مدارس استان را عملیاتی و اجرایی کرده است .
هرمزگان، کارگاه مدرسه سازی
دریا: آنچه را نیاز می دانید ودر اینگفتگو به آنپرداخته نشد را بیان فرمایید .
در حال حاضر هرمزگان به کارگاه مدرسه سازی تبدیل شده است و از همه خیرین و همکاران بزرگوار برای به ثمر نشستن این موفقیت ها تشکر و قدردانی می گردد.
ثبت دیدگاه