دریانیوز// دقیقا سیزده سال پیش و در ابتدای دهه ۹۰ شمسی بود که یکی از مهمترین رویدادهای مرتبط با صنعت فولاد کشورمان رقم خورد. ۱۲ دی ۱۳۹۰، شرکت فولاد هرمزگان در منطقه ویژه اقتصادی صنایع معدنی و فلزی خلیج فارس به صورت رسمی به بهرهبرداری رسید و در ادامه راه این فولادساز با ظرفیت یکمیلیون و ۵۰۰ هزار تن تختال با استفاده از آخرین فناوری روز در بخش ریختهگری مداوم که از معتبرترین برندهای روز دنیا بود، به پیشرفتهترین کارخانه فولادی در کشور تبدیل شده و پتانسیل بالایی برای تبدیل شدن به قطب فولاد کشور را دارد.
در حال حاضر شرکت فولاد هرمزگان به عنوان یکی از برندهای برتر و مطرح در سطح فولاد کشور شناخته شده و تختال هرمز با برخورداری از بالاترین کیفیت روز دنیا، مشتریان بسیاری در بازار داخلی و صادراتی دارد؛ آنچه در ادامه این گزارش میخوانید مصاحبه خبرنگار ما با عطاالله معروفخانی مدیرعامل شرکت فولاد هرمزگان “آینده فولاد ایران” است.
درباره چگونگی شکلگیری شرکت فولاد هرمزگان توضیح دهید.
طرح احداث مجتمع عظیم فولاد هرمزگان از پیش از انقلاب اسلامی آغاز شد، اما بنا شرایط موجود در آن برهه زمانی اجرای طرح متوقف شد و تا زمان شروع طرحهای هشتگانه فولادی استارت فعالیت فولاد هرمزگان به طول انجامید؛ تا اینکه در سال ۱۳۷۸ احداث و راهاندازی این کارخانه فولادی در استان هرمزگان در دستور کار گرفت و مراحل اجرایی بزرگترین پروژه وزارت صنایع و معادن وقت در سال ۱۳۸۵، شامل خاکبرداری، بتنریزی، ساخت اسکلههای عظیم فولادی با استفاده از هزاران تن مصالح و تجهیزات موردنیاز دیگر، بهعنوان یکی از طرحهای هشتگانه (که بعدها با بهرهبرداری از فولاد هرمزگان، بهعنوان طرحهای هفتگانه از آن یاد میشود) آغاز شد.
در ابتدای کار و بهمنظور اطمینان یافتن از تأمین مواد اولیه، واحد احیا مستقیم (کارخانه آهنسازی) با ظرفیت سالانه یکمیلیون و ۶۵۰ هزار تن آهن اسفنجی با دو مدول طی ۳۲ ماه ساخته و در مهرماه ۱۳۸۷ وارد فاز راهاندازی سرد شد و در اسفندماه همان سال بهصورت رسمی به تولید رسید. در ادامه مسیر توسعه این کارخانه فولادی، طی سال ۱۳۸۹ واحد فولادسازی این شرکت وارد فاز تست گرم شد و در مردادماه ۱۳۸۹ نخستین ذوب کوره قوس الکتریکی انجام گرفت و در نهایت نخستین تختال به صورت آزمایشی در شرکت فولاد هرمزگان در ۲۶ فروردینماه سال ۱۳۹۰ تولید شد. در حال حاضر ۳۹۱۰ نفر به صورت مستقیم در فولاد هرمزگان مشغول به کار هستند.
فولاد هرمزگان چه محصولاتی تولید میکند و از چه توانمندیهایی برخوردار است؟
در حال حاضر شرکت فولاد هرمزگان، دارای ظرفیت اسمی یکمیلیون و ۵۰۰ هزار تن تختال (اسلب) به ضخامت ۲۰۰ و ۲۵۰میلیمتر، عرض ۹۰۰ تا ۲هزار میلیمتر و طول ۶ تا ۱۲متر است. علاوه بر این، در کنار واحد فولادسازی فولاد هرمزگان، تولید محصولات میانی از قبیل یکمیلیون و ۶۵۰ هزار تن آهن اسفنجی در سال، ۹۰ هزار تن آهک در سال، ۷هزار و ۵۰۰ نرمال مترمکعب اکسیژن بر ساعت، ۱۸هزار نرمال مترمکعب بر ساعت نیتروژن و ۱۲۰ نرمال مترمکعب بر ساعت آرگون صورت میگیرد. همچنین تختال تولیدی در شرکت فولاد هرمزگان عمدتا کربنی و برای تولید ورق فولادی بهصورت نورد گرم و سرد است که در خطوط نورد گرم، برای کاربردهایی همچون پروفیلسازی، لولههای آب، نفت و مخازن تحتفشار و قطعات سنگین فولادی مورد استفاده قرار میگیرد؛ ورقهای نورد سرد ساختهشده از تختال فولاد هرمزگان نیز برای ساخت ورق بدنه خودرو، بدنه لوازمخانگی ازجمله یخچال، بخاری و کاربردهای ویژه مانند ورقهای قلعاندود و گالوانیزه به کار میرود.
فولاد هرمزگان چه سالی به گروه فولاد مبارکه پیوسته و چه مزیتهایی از وارد شدن به این گروه برای فولاد هرمزگان به همراه داشته است؟
فولاد هرمزگان در مردادماه سال ۱۳۹۰ به گروه فولاد مبارکه پیوست و در ادامه مسیر نیز با بهرهبرداری از کارخانه فولاد هرمزگان، بهنوعی مسیر صنعت فولاد در کشور با بهکارگیری تکنولوژی پیشرفته فولادسازی تغییر یافت. درواقع با پیوستن فولاد هرمزگان به گروه فولاد مبارکه، با سرعت بسیار بالایی دانش و تخصص نهادینه شده در فولاد مبارکه با کارشناسان و کارکنان شرکت به اشتراک گذاشته شد و واحدهای مختلف فولاد هرمزگان یکی پس از دیگری به بهرهبرداری رسیدند تا جایی که با اجرای برخی طرحهای توسعه و دستیابی به تولید روز افزون، اکنون این شرکت به همت کارکنان پرتوان و متعهد خود به یکی از تولیدکنندگان سرآمد صنعت فولاد کشور تبدیل شده است.
مهمترین دستاوردهای فولاد هرمزگان در حوزههای مختلف از جمله تولید و رکوردشکنیها، همچنین فروش چه بوده اند؟
طی سالهای گذشته فولاد هرمزگان در زمینه تولید، فروش و سودآوری دستاوردهای قابلتوجهی داشته است. فولاد هرمزگان از ابتدای فعالیت خود یعنی از سال ۱۳۹۰ تا دی ماه ۱۴۰۳، توانسته است با دارا بودن ظرفیت ۱٫۵میلیون تنی، ۱۶میلیون و ۴۵۲ هزارتن تختال تولید کند؛ البته در برخی از سالها توانست به تولید بالاتر از ظرفیت اسمی خود دست یابد. به این صورت که در سال ۱۳۹۹بالاتر از ظرفیت اسمی تختال تولید و عدد یک میلیون و ۵۲۱هزار تن به ثبت رسیده است؛ در سال ۱۴۰۱ نیز اوج بالندگی فولاد هرمزگان در تولید بوده که رکوردی به میزان تولید تختال یک میلیون و ۵۴۵ هزار تثبت کرده است.
در تولید آهن اسفنجی نیز از سال ۱۳۹۰ تاکنون میزان تولید این محصول ۱۹میلیون و ۹۷۶ هزار تن بوده و رکوردشکنی فراتر از ظرفیت اسمی در سال ۱۳۹۷ به میزان یک میلیون و ۶۹۱ هزار تن، در سال ۱۳۹۹ به میزان یک میلیون و ۶۵۱ هزار تن در سال ۱۴۰۰ به میزان یک میلیون و ۷۱۳ هزار تن به ثبت رسیده است.در سال جاری نیز ۲۷ رکورد تولیدی در بخشهای مختلف از جمله فولادسازی به دست آمده که برای تولید تختال، تعداد ذوب تخلیه شده از کورههای ۱ و ۲، تخلیه ذوب، ذوب ریختهگری شده و برای بخش احیا مستقیم از مدولهای A و B و مجموع در تولید آهن اسفنجی بوده است.در حوزه فروش نیز شاهد بودیم که طی ۱۳ سال فعالیت مجموعه فولاد هرمزگان ( از سال ۱۳۹۰ تا آذرماه امسال)، ۹ میلیون و ۲۲۰ هزار تن تختال در بازارهای داخلی، ۷ میلیون و ۳۳هزارتن فروش تختال در بازارهای صادراتی و در مجموع ۱۶میلیون و ۲۵۳ هزار تن محصول به فروش رسیده است.
مجموع درآمد طی سالهای یادشده به این صورت بوده است که از فروش تختال در بازار داخلی کسب درآمد به میزان ۷۲ هزار و ۴۷۱ میلیارد تومان و از فروش صادراتی تختال ۵۱ هزار و ۷۲ میلیارد تومان بوده است. در مجموع درآمد فروش تختال ۱۲۳ هزار و ۵۴۴ میلیارد تومان بوده است. فولاد هرمزگان همچنین طی سیزده سال گذشته همواره افتخارآفرین بوده و توانسته در جشنوارههای گوناگون تندیسها و لوح تقدیرهای متعددی را از آن خود کند. کسب دو تندیس بلورین جایزه ملی تعالی سازمانی، کسب تندیس از جشنوارههای حاتم، قرار گرفتن در بین ۱۰۰ شرکت برتر ایران در چند سال اخیر و تولید محصولات دارای ارزشافزوده، همچنین کسب تندیس برنزین سطح سه در دومین کنفرانس و ششمین ارزیابی ملی تحول دیجیتال نیز ازجمله این موارد بوده است.
درخصوص طرحهای توسعهای شرکت فولاد هرمزگان ، توضیح دهید؟
از دیگر دستاوردهای مهم شرکت فولاد هرمزگان که استارت آن از سال ۱۴۰۰ زده شد و گامهای بزرگی در جهت توسعه پایدار و روبه جلو برداشت تعریف چندین طرح توسعهای بود که شامل مدول سوم احیا مستقیم به ظرفیت ۱٫۷۲ میلیون تن، احیا مستقیم ستاره سیمین به ظرفیت ۱٫۷۲ میلیون، واحد دوم گازهای صنعتی به ظرفیت ۱۰هزار نرمال مترمکعب بر ساعت، افزایش ظرفیت سیلوهای ذخیرهسازی آهن اسفنجی، احداث تصفیه خانه پسابهای صنعتی، احداث مگامدول سوم آهن اسفنجی، توسعه ظرفیت واحد فولادسازی تا ۳٫۳ میلیون تن، احداث واحد ریختهگری و نورد پیوسته به ظرفیت ۱٫۷میلیون تن، پروژه افزایش ظرفیت انباشت و برداشت و احداث واحد اکسیژن شماره ۳ است که برای تمامی موارد یادشده جذب سرمایه بیش از ۲میلیارد و ۳۵۰میلیون یورو لازم و ضروری است؛ امید میرود با تزریق سرمایه و حمایت شرکت مادر ( فولادمبارکه ) این طرحها به بهرهبرداری رسیده و تحولی عظیم در منطقه ویژه اقتصادی صنایع معدنی و فلزی خلیج فارس و در نهایت در صنعت فولاد کشور رخ خواهد داد.درواقع توسعه سبد محصولات فولاد هرمزگان در کنار خلق ارزش افزوده بالاتر در دستور کار این مجموعه فولادی قرار گرفته تا در نهایت منجر به توسعه بازار فروش محصولات فولاد هرمزگان در بازار داخلی و خارجی شود.
شرکت فولاد هرمزگان در استان هرمزگان واقع شده که کمتر توسعهیافته است. در حوزه مسئولیتهای اجتماعی چه اقداماتی را برای این استان صورت دادهاید؟
خوشبختانه شرکت فولاد هرمزگان بهعنوان یک بنگاه مسئولیتپذیر اجتماعی در استان هرمزگان محسوب میشود و طی سالهای اخیر و تغییر در سیستم مدیریتی و نگرش به این موضوع اقدامات مثبت و موثری در حوزه مسئولیتهای اجتماعی از سوی فولاد هرمزگان در استان انجام گرفته است. زیرا فولاد هرمزگان به عنوان یک بنگاه اقتصادی بزرگ در قبال جامعه و مردم تعریف میشود و از اینرو عمل به مسئولیتهای اجتماعی را حق مردم استان و یکی از وظایف ذاتی خود میداند؛ بنابراین در بسیاری از حوزهها، از جمله حوزه ورزش، فرهنگ، کمکهای انساندوستانه، پزشکی، محیطزیست و… اقدامات خوبی صورت گرفته است.
برای نمونه شرکت فولاد هرمزگان با نگاه ویژه به ورزش و سلامت کارکنان و جامعه، انتظار مردم هرمزگان از صنعت فولاد را برآورده ساخته و با ۲۰۰۰ ورزشکار در قالب ۶۰ تیم ورزشی اقدامات موثری در رشد کمی و کیفی تیمهای ورزشی کارگری و قهرمانی بانوان و آقایان انجام داده است که ثمرات آن در سال ۱۴۰۲ شامل کسب یک عنوان نایب قهرمانی در مسابقات جهانی، سه عنوان قهرمانی کشور، پنج عنوان نایب قهرمانی کشور، و یک عنوان سومی در رشتههای مختلف بوده است.
شایان ذکر است صعود تیم فوتسال آقایان فولاد هرمزگان به لیگ برتر صعود تیم فوتسال بانوان فولاد هرمزگان به لیگ برتر صعود تیم بسکتبال بانوان فولاد هرمزگان به لیگ برتر برای اولین بار در هرمزگان اتفاق افتاد. همچنین این شرکت با طرح بازسازی ورزشگاه خلیج فارس و اجاره ورزشگاه کارگران و بازسازی زیرساخت های اصلی آن ، زمینه را برای ورزش در هرمزگان مساعدتر ساخته است.همچنین یکی از مهمترین اقدامات شرکت در حوزه مسئولیت اجتماعی، در دوران کرونا با تولید و تحویل اکسیژن مایع به بیمارستانهای شهر بندرعباس و ارسال نیتروژن مایع به دانشگاه علوم پزشکی به منصه ظهور رسید. علاوه بر این، تهیه بستهها و اقلام بهداشتی در دوران کرونا همچون تهیه ماسک، دستکش و ونتیلاتور و تهیه و اهدای ۱۰دستگاه دیالیز به بیمارستان شهید محمدی بندرعباس جهت مداوای بیماران از دیگر اقداماتی بود که فولاد هرمزگان در این دوره انجام داد.
همچنین تجهیز آزمایشگاه هنرستان جوار فولاد هرمزگان، تجهیز آزمایشگاه دانشگاه هرمزگان، تحت پوشش قرار دادن ۲۰ هزار یتیم هرمزگانی، مشارکت فولاد هرمزگان در بازسازی ورزشگاه خلیج فارس بندرعباس، کمک به خیریهها و حمایت از صنایع دستی و کودکان سرطانی با برگزاری نمایشگاهها، تامین ۳۳۰ تن ورق فولادی جهت طرح های آبرسانی و تامین آب شرب روستاهای استان هرمزگان، کمک به آزادسازی زندانیان جرائم غیرعمد استان، اهدای اکسیژن و نیتروژن به بیمارستانها و دانشگا های استان هرمزگان و استانهای همجوار ،مشارکت فولاد هرمزگان در برنامههای فرهنگی، مذهبی و اجتماعی استان هرمزگان و مساعدت مالی به مراکز فرهنگی، مساجد و حسینیهها، خیریهها، تکمیل پروژه بیمارستان فوق تخصصی کودکان بندرعباس و اهدای آهک جهت دفع فاضلاب و پسماند از دیگر اقدامات صورت گرفته در حوزه مسئولیت اجتماعی این فولادساز است.
استراتژی فولاد هرمزگان برای آینده چیست؟
درواقع تبدیل شدن به یکی از قطبهای تولید و صادرات فولاد ایران در آینده ای نزدیک و تولید محصولات دارای ارزشافزوده بالا و اجرای طرحهای توسعهای برای تکمیل زنجیره تولید ازجمله هدفگذاریهای فولاد هرمزگان است که در این راستا افزایش ظرفیت فولادسازی از ۱٫۵ میلیون تن به ۳٫۲ میلیون تن و احداث واحد نورد گرم را در دستور کار قرار دادهایم. امیدواریم با اجرای طرحهای توسعهای تعریف شده برای شرکت فولاد هرمزگان که در نهایت منجر به توسعه پایدار و بقای این مجموعه فولادی خواهد شد، شاهد پیشرفت و توسعه و آبادانی استان هرمزگان باشیم و در نهایت فولاد هرمزگان به عنوان آینده فولاد ایران بتواند گامهای موثری در جهت پیشبرد اهداف صنعتی و اقتصادی کشور بردارد. به امید آن روز…
ثبت دیدگاه