حدیث روز
امام علی (ع) می فرماید : هر کس از خود بدگویی و انتقاد کند٬ خود را اصلاح کرده و هر کس خودستایی نماید٬ پس به تحقیق خویش را تباه نموده است.

پنج شنبه, ۱ آذر , ۱۴۰۳ Thursday, 21 November , 2024 ساعت تعداد کل نوشته ها : 3893 تعداد نوشته های امروز : 0 تعداد اعضا : 13 تعداد دیدگاهها : 127×
  • تقویم شمسی

    آبان ۱۴۰۳
    ش ی د س چ پ ج
        فروردین »
     123456789101112131415161718192021222324252627282930  
  • غیبت و عدم مشارکت پاشنه آشیل مجلس دوازدهم
    ۱۵ آبان ۱۴۰۳ - ۱۰:۳۳
    شناسه : 21083
    بازدید 1110
    2
    دریا نیوز// «غیبت و بی نظمی نمایندگان در صحن و عدم مشارکت 80 نماینده در رای‌گیری سوم مهر ماه سال جاری مجلس شورای اسلامی، اعتراض و تذکر جدی قالیباف را به همراه داشت». خبرها و تیتر‌های زیادی از این دست که حاکی از غیبت و عدم مشارکت نمایندگان و به دنبال آن ختم جلسات مجلس را در پی دارد، در چند ماه اخیر بسیار پررنگ شده است؛ تا بدآنجا که صدای قالیباف را درآورده و از همکاران حوزه فنی خود در مجلس می خواهد تا از این به بعد اسامی نمایندگان بر اساس شاخص های مد نظر اعلام شود و به سمع و نظر مردم برسد.
    ارسال توسط : نویسنده : مینا کیانی منبع : روزنامه دریا
    پ
    پ

    دریا نیوز// «غیبت و بی نظمی نمایندگان در صحن و عدم مشارکت ۸۰ نماینده در رای‌گیری سوم مهر ماه سال جاری مجلس شورای اسلامی، اعتراض و تذکر جدی قالیباف را به همراه داشت». خبرها و تیتر‌های زیادی از این دست که حاکی از غیبت و عدم مشارکت نمایندگان و به دنبال آن ختم جلسات مجلس را در پی دارد، در چند ماه اخیر بسیار پررنگ شده است؛ تا بدآنجا که صدای قالیباف را درآورده و از همکاران حوزه فنی خود در مجلس می خواهد تا از این به بعد اسامی نمایندگان بر اساس شاخص های مد نظر اعلام شود و به سمع و نظر مردم برسد.

    بر اساس آخرین اعلام از سوی مجلس شورای اسلامی در شاخص‌های شفافیت در اعلام آرا، نمایندگان با بیشترین حضور در زمان رای‌گیری‌ها، نمایندگان با بیشترین عدم مشارکت و نیز فعال‌ترین نمایندگان معرفی شده‌اند.از منظر شاخص شفافیت رای‌دهی تا کنون از مجموع ۳۶ جلسه رای‌گیری مجلس دوازدهم، همه نمایندگان استان قائل به اصل شفافیت بوده و آرا خود را بر همین اساس ثبت کرده‌اند.همچنین در شاخص بیشترین حضور در زمان رای‌گیری‌ها، از مجموع ۳۶ جلسه برگزار شده در مجلس شورای اسلامی احمد مرادی همه جلسات را حضور داشته است. فاطمه جراره با ۳۴ مورد حضور نفر بعدی در لیست نمایندگان استان است. هاشمی نخل ابراهیمی با ۲۹ مورد، سومین نماینده استان در این شاخص می باشد.

    احمد جباری با ۱۴ مورد حضور و نیز محمد آشوری‌تازیانی با ۱۰ مورد حضور از مجموع ۳۶ جلسه کمترین میزان را در بین نمایندگان استان به خود اختصاص داده‌اند.در همین راستا، در شاخص بیشترین عدم مشارکت نمایندگان با ذکر این توضیح که بر اساس این شاخص همه نمایندگان در زمان حضور در مجلس موظف به ثبت رای خود اعم از مخالف، موافق و یا ممتنع هستند و چنانچه رای خود را اعلام نکنند به عنوان عدم مشارکت برای آنها ثبت خواهد شد. احمد جباری با ۶ مورد عدم مشارکت در زمان رای گیری‌ها در مجموع ۳۶ جلسه صدر نشین جدول استانی است و محمد آشوری‌تازیانی و سید عبدالکریم هاشمی نخل ابراهیمی نیز هریک با ۳ مورد عدم مشارکت در رتبه‌های بعدی قرار گرفته اند.

    فاطمه جراره نیز با یک مورد عدم مشارکت نفر بعدی لیست در جدول استانی نمایندگان هرمزگان می‌باشد. احمد مرادی دیگر نماینده استان هرمزگان در تمامی رای‌گیری‌ها مشارکت داشته است. شاید جالب باشد بدانید که صدر‌نشین جدول کشوری نمایندگان مجلس دوازدهم، محسن فتحی نماینده کامیاران با ۱۸ مورد عدم مشارکت می باشد.یکی دیگر از شاخص های مورد ارزیابی از سوی دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی در خصوص نمایندگان، مشارکت فعال آنان است. بر اساس آنچه که در توضیح این شاخص قید شده است: «طبق آمار موجود، میزان فعالیت نمایندگان در مجلس شورای اسلامی، بر اساس تعداد مشارکت در رای گیری‌ها، ارائه پیشنهادات و نیز حضور در مشروح مذاکرات مجلس محاسبه می شود و به عنوان شاخص فعالیت آنان در نظر گرفته می شود»؛ براین اساس از بین نمایندگان هرمزگان احمد مرادی با ۳۶ مورد مشارکت در رای‌گیری، جایگاه نخست را به خود اختصاص داده است و فاطمه جراره با ۳۳ مورد نفر دوم لیست نمایندگان هرمزگان است.

    نفر سوم این لیست سید عبدالکریم هاشمی نخل ابراهیمی با ۲۶ مورد است و با اختلاف معنا داریاحمد جباری با ۹مورد و نیز محمد آشوری‌تازیانی با ۷ مورد نفرات آخر لیست پنج نفره نمایندگان هرمزگانی در این شاخص هستند که متاسفانه نمایندگان استانی از مجموع ۳۶ جلسه این دوره از مجلس در زمینه ی ارائه طرح و مشارکت در مشروح مذاکرات فعالیت مطلوبی نداشتند. این آمارها با توجه به اینکه هنوز چند ماهی بیشتر از فعالیت مجلس دوازدهم نمی گذرد با در نظر گرفتن این نکته که از ۳۱ مرداد تا ۲۵ شهریور نیز تعطیلات مجلسیان بوده است، در خصوص برخی نمایندگان هرمزگانی جای تاًمل و تعقل دارد.

    همه این موارد در حالی است که نمایندگان مجلس شورای اسلامی در برابر قرآن کریم قسم یاد کرده‌اند که امانت‌دار حق و حقوق مردم بوده و به وظایف محوله خود به نحو احسن عمل کنند و اولین وظیفه یک نماینده قانون‌گذاری ودومین وظیفه او نظارت بر حسن اجرای قانون است.اما رویه نامطلوب غیبت برخی از نمایندگان در این دوره از مجلس شورای اسلامی حکایت خوبی نیست، کما اینکه متاسفانه این رویه دربرگیری بسیاری در بین نمایندگان کشور دارد تا بدآنجا که صدای رئیس مجلس را هم درآورد و برای نظم دهی بیشتر وی را ناچار به اعلام لیست عملکرد و فعالیت نمایندگان نموده است.

    البته ذکر این نکته در همین جا لازم است که بر اساس آیین نامه داخلی کمیسون آیین نامه، اگر نماینده‌ای تعداد مشخصی از جلسات را غیبت داشته باشد و در جلسات شرکت نداشته باشد، مورد مواخذه قرار گیرد. در واقع برای این نوع اتفاقات نیز، پیش‌بینی‌ها و برنامه‌ریزی‌هایی شده است. برای مثال، شخصی که عضو کمیسیون بهداشت است و افزون بر کمیسیون بهداشت، عضو کمیسیون ویژه دیگری نیز هست و ۱۰۰ ساعت غیبت داشته باشد اصلا مستعفی در نظر گرفته می‌شود. ذیل همین قانون نیز ذکر شده است که اگر فرد با عذری موجه، ۱۰۰ ساعت غیبت داشته باشد باز هم از مجلس اخراج می‌شود. اما اینکه چرا از سوی هیات رئیسه مجلس تاکنون شاهد برخوردهای قانونی بر اساس ابزار آیین نامه نبوده‌ایم، جای سوال دارد.

    در باب عدم مشارکت نمایندگان مجلس نیز ذکر این نکته کافی است که مشارکت همه نمایندگان در بررسی و واکاوی طرح‌ها و لوایح بسیار لازم است به گونه‌ای که عملکرد آنان به طور مستقیم بر کیفیت زندگی مردم تاثیر می‌گذارد. بعنوان مثال در هنگام بررسی کلیات طرح اصلاح قانون انتخابات شوراها در جلسه علنی سوم مهرماه سال جاری، ۲۶۲ نماینده حاضر بوده‌اند که ۶۴ نماینده به رغم حضور در صحن مجلس رای نداده‌اند و این طرح با ۱۴۵ رای موافق، ۴۲ رای مخالف و ۱۱ رای ممتنع به تصویب رسید.

    در واقع با احتساب ۲۵ نماینده‌ای که در صحن حضور نداشتند، در واقع ۸۹ نماینده درباره این طرح اظهار نظری نداشتند و این تنها مشتی نمونه از خروار تصویب‌های با پشتوانه آرا کم یا عدم تصویب‌ها می‌باشد.عدم مشارکت و غیبت نمایندگان مجلس در حالی است که در سال ۱۴۰۰ اعلام شده بود هزینه هر یک دقیقه جلسه مجلس شورای اسلامی ۱۰۰ میلیون تومان است و قطعا این رقم این روزها افزایش چشمگیرتری داشته است. در برخی از کشور‎های خارجی مانند تعدادی از کانتون‎های سوئیس و ایالت‎های آمریکا، در صورتی‎که نماینده برخی از رفتار‎ها را از خود بروز دهد و یا تعداد مشخصی از اهالی مناطق رأی‎گیری، به دلایلی با عملکرد نماینده موافق نباشند، امکان سلب وظیفه نمایندگی از اين شخص وجود دارد شاید در حال حاضر چنین امکانی جهت نظارت بر حسن انجام وظایف نمایندگان در دست مردم نیست، اما ابزارهای اطلاع رسانی بر اساس شفافیت می تواند راهگشا باشد.

    ثبت دیدگاه

    • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
    • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
    • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.