دریانیوز// امروزه مصرف دخانیات یکی از عمدهترین دلایل مرگ و میر قابل پیشگیری در سراسر دنیاست، متاسفانه در سالیان اخیر، مصرف قلیان به خصوص در نسل جوان و نوجوان بسیار افزایش یافته و قلیان کشیدن با تولید دود دست دوم، نه تنها برای خود فرد، بلکه برای اطرافیان نیز میتواند مضر باشد.
قلیان نوعی از مصرف دخانیات است که متاسفانه به میزان زیادی در بین جوامع رواج پیدا کرده است و جوانان و نوجوانان مخاطبین خاص آن هستند. از قلیان بیشتر در دورهمی های دوستانه و خانوادگی استفاده می شود و والدین ناآگاه با تصور این که قلیان برای فرزندانشان بی خطر است به آن ها مجوز استفاده می دهند و همین امر باعث آمار بالای جوانان و نوجوانان قلیانی می شود.
متاسفانه از طرف دیگر، عدم برنامه ریزی خانواده ها برای استفاده صحیح از اوقات فراغت و باورهای غلطی چون فیلتر شدن دود قلیان توسط آب موجود در مخزن تحتانی آن, همچنین رواج استفاده از توتون هائی با اسانس میوه و سایر عوامل زمینه ای دیگر, سبب شده جوانان به سمت و سوی این معضل خطرناک و پنهان در جامعه روی آورند. این روزها مصرف قلیان به حدی در میان برخی خانواده های ایرانی عادی شده است که بعضاً زنان، پای ثابت این موضوع شده اند و گاه بسیار حرفه ای تر از مردان قلیان می کشند، قبح استعمال قلیان در میان بعضی از خانواده ایرانی به گونه ای شکسته شده است که برخی مردان به آسانی نظاره گر مصرف قلیان توسط همسر و دخترشان هستند که این موضوع می تواند زنگ خطری برای افزایش بیماری های غیر واگیر باشد.
بر اساس گزارش سال ۲۰۰۵ سازمان جهانی بهداشت، استعمال دود با استفاده از دستگاههای برپایه آب یکی از مخاطرات جدی بوده و هرگز جایگزین مناسبی برای سیگار نیست.در هر بار استفاده یک ساعته از قلیان، فرد استعمالکننده به میزان ۱۰۰ الی ۲۰۰ برابر حجم دود یک نخ سیگار، دود را وارد ریههای خود میکند. در مقالات پزشکی، پیری پوست، افزایش ریسک ابتلا به سرطان، بیماری قلبی و عروقی، احتمال ابتلا به بیماریهای تنفسی، افزایش ریسک ابتلا به بیماریهای روحی و روانی، ابتلا به بیماریهای واگیردار و ریزش مو از جمله مضرات مصرف قلیان ذکر شده است.
طبق گفتههای حسین افراسیابی، استادیار گروه جامعهشناسی دانشگاه یزد به همراه همکار دیگرش ضیاءالله امیر محمدی، کارشناس ارشد جامعه شناسی دانشگاه یزد که اجرای یک پژوهش را به عهده داشته اند، «بسیاری از افراد مصرف کننده قلیان، بر این باورند که دود قلیان کمتر از دود سیگار ضرر دارد؛ در حالی که ثابت شده دود قلیان مخلوطی از ۴۰۰۰ نوع ماده شیمیایی است که با بیش از ۴۰ نوع ماده سرطانی ترکیب میشود. نیکوتین خون افرادی که هر روز قلیان میکشند، مانند خون افرادی است که روزانه ۱۰ نخ سیگار استفاده میکنند.
همچنین مرگهای ناشی از مصرف دخانیات، ۶/۴ میلیون نفر در سال ۲۰۱۵ بوده است و تا سال ۲۰۲۰، دخانیات عامل یک مرگ از هر سه مرگ افراد بالغ خواهد بود.» محققان نیز در ارتباط با مضرات مصرف قلیان، چنین میگویند: «مصرف قلیان با افزایش خطر ابتلا به سرطان دهان، سرطان معده و سرطان مری، سرطان ریه، کاهش عملکرد دستگاه تنفسی و کاهش باروری ارتباط دارد. مصرف قلیان، جنبههای اجتماعی و فرهنگی نیز دارد.
کشیدن قلیان، ریشه در آداب و فرهنگ مردم دارد و به صورت نشانه ای از حرکت اجتماعی در نشست های مردم، اعم از دوستان و اهل فامیل پذیرفته شده است. عواملی چون ارزانی نسبی، دسترسی آسان و نداشتن فعالیتهای آموزشی برای مقابله با آن نیز بر مساعد شدن وضعیت استفاده از قلیان دامن زده است. بسیاری از افراد هزینه کشیدن قلیان را کمتر از سیگار میدانند و این خود، به گرایش گروهی از افراد منجر شده است که سیگار را ترک و قلیان را با آن جایگزین میکنند.»
با حضور در ساحل شهر بندرعباس، متوجه وجود معضل یا چالشی جدی خواهید شد که سلامت عمومی و زیبایی سواحل را تحت شعاع خود قرار داده است، معضلی به نام «قلیانفروشی». وجود قلیانفروشان و استعمال زیاد آن توسط جوانان و حتی نوجوانان در این ساحل، چهره شهر بندرعباس را نازیبا کرده است. برخورد جدی با معضل قلیانفروشی نیازمند عزم جدی است زیرا موجبات نارضایتی مردم را بیش از پیش فراهم کرده است، البته اقداماتی در راستای جمعآوری قلیانها در سطح شهر و ساحل بندرعباس صورت گرفته است اما میطلبد با قاطعیت، گامهایی در جهت رضایتمندی شهروندان و حفظ سلامتی مردم و زیبایی سواحل برداشته شود.
ثبت دیدگاه