دریانیوز // قاچاق فرآورده های نفتی، از جمله پدیدههایی است که مسائل متعددی با خود به همراه دارد. بی شک شناسایی این پدیده به شکل میدانی و مواجهه واقعی و طبیعی با آن میتواند ابعاد و سویههای ناپیدای دیگری را آشکار سازد. در یک مقاله پژوهشی که با موضوع تحلیل کیفی پیامدهای اجتماعی ـ اقتصادی پدیده قاچاق سوخت در شهرستان میناب در دانشگاه هرمزگان تهیه شده است، مقولههای رونق کسب و کار در منطقه، ناامنی ترافیکی، تجملگرایی و رفاهطلبی، شکاف درآمدی، مخاطرات زیست محیطی، تخریب اعتماد نهادی، تضعیف فرهنگ کار و تلاش، فساد مالی و کلاهبرداری، قانون گریزی و کاهش آسیبهای اجتماعی استخراج گردید که این یافتهها میتوانند تصویری روشن از پیامدهای پدیده قاچاق سوخت ارائه دهند.
در شرایط کنونی ضروری است تا با یافتن راهکاری جدی برای مقابله با قاچاق سوخت اقدام شود و ایمنی به جادههای هرمزگان بازگردد، البته به گفته رییس کل دادگستری استان هرمزگان و فرمانده انتظامی استان و سایر مسئولان، عزم جدی بیشتر از قبل برای مقابله با سوختبران در جادههای هرمزگان وجود دارد.
حجت الاسلام محمد غلامی در گفتگو با خبرنگار ما با اشاره به پدیده شوم قاچاق در جادههای استان هرمزگان گفت: یکی از آسیبهایی که که امروزه شاهد وقوع آن هستیم، معضل بسیار زشت و مخرب قاچاق سوخت است.وی در ادامه افزود: علیرغم گذشت سالها و تشکیل جلسات متعدد و پیگیریهای مستمر، همچنان به نتیجه خوبی دست نیافتهایم و مردم از قاچاق سوخت و آثار مخرب آن در جادههای استان هرمزگان، به شدت نگران و گلایهمند هستند.مشاور اجتماعی مدیرکل تبلیغات اسلامی هرمزگان تأکید کرد: با بروز پدیده شوم قاچاق سوخت، ناامنی بر جامعه سایه میافکند و آسیبهای اجتماعی نظیر بیکاری، عدم توجه به تولیدات داخلی، بیرونقی اقتصادی و کسادی بازار و … را به همراه دارد.
غلامی بیان داشت: دولتمردان میبایست تصمیم جدی برای ازبین بردن معضل شوم قاچاق سوخت اتخاذ کنند و برای ارائه راهکارهای مقابله با این معضل و پدیده شوم، به برگزاری در همایش و جلسات و کنفرانسها اکتفا نکنند.وی همچنین گفت: گره کور مقابله با معضل قاچاق سوخت به دست مردم باز نمیشود و باید مسئولان با جدیت و قاطعیت، تدابیری بیاندیشند و برای همیشه، مردم را از این نگرانی رهایی بخشند.مشاور اجتماعی مدیرکل تبلیغات اسلامی هرمزگان با اشاره به قاچاق بیسابقه سوخت در استان اضافه کرد: از طرفی، مسئولان در مصاحبههای متعدد از مصرف بالای انرژی در کشور و هزینه گران تولید آن خبر میدهند، از طرفی دیگر کاسبان و فعالان حوزه حمل و نقل جادهای گاهاً ساعتها در صفهای طولانی سوختگیری معطل میمانند تا سوخت گازوئیل مورد نیاز خود را تهیه کنند.
غلامی ادامه داد: اغلب مواقع شاهد صفهای طویل رانندگان خودروهای سنگین جهت تامین سوخت مورد نیاز هستند لذا دولت باید با تدابیری که میاندیشد این مشکل را برای همیشه حل و فصل کند.وی بیان کرد: برخی از مردم با مشاهده صفهای طولانی سوختگیری و گرفتاریهایی که برای رانندگان خودروهای سنگین ایجاد میشود چنین میپندارند که مسئولان، ارادهای برای حل این مشکل ندارند، شاید سود عدهای در قاچاق سوخت باشد، قاچاق سوخت و تشکیل صفهای طویل سوختگیری، نه سودی برای مردم دارد و نه برای دولت، سوال اینجاست که چه کسی از این معضل سود میبرد؟!.
مشاور اجتماعی مدیرکل تبلیغات اسلامی هرمزگان همچنین با طرح این سوال که مبادی ورود سوخت قاچاق کجاست، افزود: روزانه شاهد تردد خودروهای نیسان حامل هزاران لیتر سوخت قاچاق در جادههای اصلی هرمزگان هستیم و قاچاقچیان سوخت در انظار عمومی این اقدام ناپسند را انجام میدهند و با جان مردم بازی میکنند، مگر میشود کسی منکر این موضوع باشد!.
غلامی تصریح کرد: مسئله دوم اینکه با وقوع پدیده قاچاق، اقتصاد منطقه از رونق میافتد و و دیگر برخی مردم به دنبال کاسبی حلال نمیروند، مادامی که افراد به دنبال قاچاق میروند چندین مشکل پیش میآید نخست اینکه نیروی زبده کار و خلاق به جای تولید، خلق ثروت و اشتغال در عرصه اقتصادی، به سمت و سوی قاچاق روی میآورد و تولیدات داخلی را با مشکل مواجه میکند.وی ادامه داد: با روی آوردن افراد به معضل شوم قاچاق استعدادها از بین میرود و پول حرام از راه قاچاق وارد زندگیاش میکند که این پول حرام نیز عوارض و آثار مخرب زیادی را در زندگی قاچاقچیان ایجاد میکند.
مشاور اجتماعی مدیرکل تبلیغات اسلامی هرمزگان گفت: در شرایط کنونی تعداد زیادی از دانش آموزان درس و تحصیل و مدرسه را رها کرده و به قاچاق سوخت مشغول هستند چون برایشان سود و منفعت دارد، چه بسا دانشآموزانی که میتوانند به عنوان یک پتانسیل عظیم و نیروی بسیار خوب و اثرگذار در زمینه علم و دانش تاثیرگذار باشند، اما برای به دست آوردن یک لقمه نان به قاچاق سوخت گرایش پیدا کردهاند.
غلامی بیان کرد: این چنین دانش آموزان خود را از تحصیل و علم و دانش و موقعیتهای اجتماعی محروم کردند و تنها دلخوشیشان، کسب روزی حرام از راه قاچاق سوخت میباشد، قاچاق سوختی که روزانه جان مردم بیگناه را در آتش بیتدبیری در جادههای هرمزگان میستاند.وی افزود: خودروهای حامل سوخت قاچاق با سرعت غیرمجاز و بدون پلاک در جادههای هرمزگان در حال تردد هستند، از همه مهمتر اینکه رانندگان این خودروها، نوجوانان کم سن و سال و فاقد گواهینامه میباشند، اینان اجیرشدگانی هستند که در جادههای هرمزگان بیمحابا میتازند و جان مردمان استان هرمزگان را به خطر انداختهاند.
مشاور اجتماعی مدیر کل تبلیغات اسلامی هرمزگان تاکید کرد: مسئولان باید به این سوال پاسخ بدهند که چرا سرمایههای عظیم ، هوش و استعداد، به دلیل درآمد هنگفت از محل قاچاق سوخت، در جادههای هرمزگان تلف میشوند؟!. غلامی ابراز داشت: مردم از اقتدار دولت، که عبدالمالک ریگی را از آسمان به زمین فرود آورد و یا متجاوزان را در دیگر کشورها دستگیر و به کشور بازمیگرداند، توقع دارند که با جدیت هرچه تمامتر، با معضل شوم قاچاق سوخت مقابله کند، لذا مسئولان باید اعتماد مردم به دولت را بیش از پیش در جامعه تقویت نمایند.
۷ هزار خودروی شوتی در هرمزگان توقیف شد
پلیس هرمزگان موفق شد بیش از هفت هزار دستگاه خودروی شوتی را که در فعالیتهای غیرقانونی از جمله قاچاق سوخت، مواد مخدر و کالاهای ممنوعه دست داشتند، توقیف کند.در راستای مبارزه بیامان با پدیده قاچاق و ناامنی، نیروهای انتظامی استان هرمزگان موفق به شناسایی و توقیف بیش از هفت هزار دستگاه خودروی شوتی شدند. این خودروها که عمدتاً در فعالیتهای غیرقانونی همچون قاچاق سوخت، مواد مخدر، حمل اتباع بیگانه و کالاهای قاچاق نقش داشتند، طی عملیاتهای گسترده و هدفمند در سراسر استان شناسایی و توقیف گردیدهاند.
فرماندهی انتظامی استان هرمزگان با اعلام این خبر، بر عزم جدی نیروی انتظامی در برخورد قاطع با هرگونه فعالیت غیرقانونی و برقراری نظم و امنیت پایدار تاکید کرد. همچنین از شهروندان درخواست نمود تا در صورت مشاهده هرگونه فعالیت مشکوک، مراتب را به فوریتهای پلیسی ۱۱۰ اطلاع دهند.شایان ذکر است که این عملیاتها در پی افزایش نگرانیهای عمومی نسبت به فعالیتهای مجرمانه مرتبط با خودروهای شوتی و به منظور حفاظت از اقتصاد ملی و امنیت جامعه صورت گرفته است.
سود عاید از قاچاق سوخت پولشویی است
رئیس کل دادگستری هرمزگان، نیز از توقیف یکهزار و ۱۴۰ فروند شناور و ۱۲ هزار و ۷۰۰ دستگاه خودروی حامل سوخت قاچاق طی یکسال و نیم اخیر در این استان خبر داد و گفت: همچنین در این مدت حدود ۲ هزار و ۲۰۰ فقره کارت سوخت متعلق به قاچاقیان در هرمزگان توقیف شد.وی بیان کرد: در ۱۸ ماه گذشته برای پنج هزار و ۳۷۸ پرونده به ارزش بیش از ۹۰ هزار میلیارد ریال در ادارهکل تعزیرات حکومتی استان هرمزگان رای صادر شده است.رئیس کل دادگستری هرمزگان خاطرنشان کرد: بیش از ۱۰۰ میلیون لیتر سوخت قاچاق نیز از ابتدای سالجاری تاکنون در این استان کشف شد که نسبت به مدت مشابه در سال ۱۴۰۲ رشد ۱۳۰ درصدی را نشان میدهد.
بیش از ۱۰۰ میلیون لیتر سوخت قاچاق نیز از ابتدای سالجاری تاکنون در استان کشف شد که نسبت به سال ۱۴۰۲ رشد ۱۳۰ درصدی را نشان میدهد. قهرمانی همچنین با بیان اینکه اصل موضوع مبارزه با قاچاق برعهده سازمان تعزیرات حکومتی است، افزود: طبق قانون به موضوع قاچاق سازمانیافته در محاکم قضایی دادگستری رسیدگی میشود و برهمین اساس، در این مدت حدود ۱۳۰ پرونده مهم و سازمان یافته در دستگاه قضایی استان هرمزگان تشکیل شده است.وی از ایجاد طرح نظارتی هفت ماهه با حضور اعضای شورای تامین، توسط دستگاه قضایی و با استقرار کارکنان دستگاه قضایی در پمپ بنزینها به عنوان یکی دیگر از دستاوردهای استان هرمزگان در حوزه مقابله با قاچاق سوخت نام برد و بیان کرد: در این بازه زمانی صرفهجویی ۷۸ میلیون لیتری مصرف سوخت با ارزش ۱۲۹ هزار میلیارد ریال محقق شد و صفوف جایگاهها نیز با اجرای طرحهای چهل و هشتی و بارکدی و نظارتی کاهش یافت که باعث رضایتمندی مردم شد.
رئیس کل دادگستری هرمزگان در ادامه با بیان اینکه سود سرشار ناشی از قاچاق سوخت برای متخلفان و درآمد کلان ناشی از قاچاق نوعی پولشویی محسوب میشود، اظهار کرد: قاچاق سوخت علاوه بر خسارت به منابع ملی و بیت المال موجب ناامنی جادههای استان به علت تردد خودروهای شوتی شده است و به همین دلیل برخورد با این پدیده شوم مطالبه عمومی مردم استان هرمزگان است.وی در ادامه با بیان اینکه در مقابله با قاچاق سوخت باید از سطحی نگری پرهیز کرد، افزود: قاچاق سوخت اکنون یک چالش بزرگ امنیتی در استان است و برای مقابله با این پدیده شوم، اجرای هرچه سریع تر برنامه عملیاتی از سوی دادستان جدید نظامی ضروری است.
قهرمانی اضافه کرد: در مقابل قاچاق سوخت با برنامه و با تدبیر طبق قانون، قاطعانه و جدی خواهیم ایستاد، به امید روزی که فضای استان و فضای جادهها برای مردم استان امن شود. رئیس کل دادگستری هرمزگان توضیح داد: هرمزگان استانی راهبردی در سطح منطقه بوده و حضور پر افتخار و پر رنگ نیروهای مسلح در این استان بر اهمیت آن افزوده است و به همین دلیل سازمان قضایی نیروهای مسلح نیز در استان هرمزگان دارای جایگاه خاص و ویژهای در مقایسه با سایر استانها است.وی با بیان اینکه قاچاق سوخت هرگز معیشت مردم نیست، بلکه نوعی رانت، فساد و سو استفاده و تاراج اموال عمومی توسط عده محدودی است که آسیبها و مخاطرات آن به عموم مردم وارد میشود، گفت: روزانه میلیاردها تومان از سرمایههای ملی با قاچاق سوخت هدر میرود و این جرم به کاری گروهی و سازمان یافته تبدیل شده است.
ثبت دیدگاه