دریانیوز//پدیده زیرمیزی گرفتن برخی از پزشکان در هرمزگان اشاره به دریافت و پرداختهای غیررسمی و غیرقانونی دارد که معمولاً به منظور دریافت خدمات بهتر، سریعتر یا در شرایط اظطراری از سوی بیماران به پزشکان انجام میشود.
این مسأله ناهنجار نه تنها به کیفیت خدمات پزشکی آسیب میزند، بلکه اعتماد عمومی به نظام بهداشت و درمان را نیز تحت تأثیر قرار میدهد. متأسفانه در هرمزگان به خصوص در مرکز استان این موضوع خود را بیشتر نمایان میکند و گوش برخی از پزشکان هم بدهکار نیست.به طور مثال خانم بارداری که موقع زایمانش فرا رسیده پزشک زنان و زایمان به این خانم باردار می گوید یا باید ربع سکه بدهد یا ۱۵ میلیون پول که هزینه دستمزد بنده است و هیچ ارتباطی به بیمارستان ندارد و رسیدی هم در این باره داده نمیشود.یا بیماری که به دکتر ارتوپد برای تعویض مفصل زانو، لگن یا درمان ستون فقرات مراجعه میکند پزشک به این بیمار میگوید ۳۰ میلیون تومان دستمزد بنده است و باید جداگانه پرداخت کنید.حتی در اکثر درمانگاه ها در بندرعباس و مطب ها نصب تعرفههای پزشکی از جمله ویزیت و انجام تزریقات و خدمات دیگر در دید عموم بیماران نیست که حداقل مردم از هزینهها باخبر شوند و این مسئله تیشه به ریشه اعتماد عمومی میزند.به راستی چرا باید اینگونه باشد؟ چرا نظارت ها در این باره کم است؟ مردم چه گناهی کردهاند که باید اسیر برخی از پزشکان رشوه بگیر باشند؟
وقتی پزشکان به جای تمرکز بر نیازهای بیماران، به دریافت پولهای غیررسمی توجه میکنند، ممکن است تصمیمات درمانیشان تحت تأثیر قرار بگیرد. این موضوع میتواند باعث کاهش کیفیت و کارایی خدمات پزشکی شود.زیرمیزی باعث میشود بیماران احساس کنند برای دریافت خدمات باید پول بیشتری پرداخت کنند. این احساس میتواند اعتماد عمومی به نظام بهداشت و درمان را کاهش داده و بیماران را از مراجعه به پزشک یا بیمارستان بازدارد.زیرمیزی میتواند منجر به نابرابری در دسترسی به خدمات پزشکی شود. افرادی که توانایی مالی بیشتری دارند، ممکن است خدمات بهتری دریافت کنند، در حالی که افراد کمدرآمدتر از خدمات با کیفیت پایینتری بهرهمند میشوند.در بسیاری از کشورها و در ایران زیرمیزی غیرقانونی است باید با وضع و اجرای قوانین سختگیرانه، این پدیده را کنترل کنند.
اجرای مؤثر این قوانین نیازمند نظارت دقیق و پیگیری جدی از سوی متوليان امر است.باید مسئولان امر به موضوع زیرمیزی پزشکان ورود جدی داشته باشند تا بیشتر از این حقوق ابتدائی بیماران که حق مسلم آنها است تضييع نشود.ایجاد محیطی که در آن پرداختهای غیررسمی نهادینه نشود، میتواند به کاهش زیرمیزی کمک کند. آموزش و تشویق به رعایت اخلاق حرفهای و تعهد به اصول پزشکی از جمله اقداماتی است که میتواند مؤثر باشد.آگاهسازی بیماران درباره حقوقشان و خدمات درمانی میتواند به کاهش زیرمیزی کمک کند. بیماران باید بدانند که حق دارند بدون پرداختهای اضافی خدمات درمانی دریافت کنند. شفافیت در هزینههای بیمارستانها و مراکز درمانی از اهمیت بالایی برخوردار است. ارائه اطلاعات دقیق درباره هزینهها و عدم پذیرش پرداختهای غیررسمی میتواند به کاهش این پدیده کمک کند.
نظارت دقیق بر فعالیتهای پزشکی، مالی پزشکان، بیمارستانها و پیگیری جدی تخلفات میتواند به کاهش زیرمیزی کمک کند. ایجاد سامانههای نظارتی و گزارشدهی نیز میتواند مؤثر باشد.
پزشکانی که به دریافت پولهای غیررسمی توجه دارند، ممکن است کیفیت درمان را فدای منافع مالی کنند. بیماران وقتی میفهمند که برای دریافت خدمات باید پول بیشتری پرداخت کنند، اعتمادشان به نظام درمانی کاهش مییابد.زیرمیزی پزشکان یک مشکل جدی در
نظام بهداشت و درمان است که میتواند به کیفیت خدمات آسیب بزند و اعتماد مردم را کاهش دهد. با افزایش آگاهی، شفافیت و نظارت، میتوان به کاهش این پدیده کمک کرد و نظام بهداشت و درمان را به سوی بهبود و شفافیت بیشتر هدایت کرد.
متوليان نظارتی، بهداشتی و درمانی دخیل در این امر در هرمزگان هر چه سریع تر باید به این موضوع ورود کند و با پزشکان متخلف برخورد جدی نمایند تا بیماران بیشتر از این حقوقشان ضایع نشود تا برخی از پزشکانی که طبابت را با تجارت اشتباه گرفتهاند نقره داغ شوند.
ثبت دیدگاه